Ipsos: kiezer wil Pechtold als premier

Geen categoriejun 20 2014, 12:44
Een democratisch volk krijgt wat het verdient.
Als je dacht dat de Nederlandse kiezer geen slechtere keuze kon maken dan premier Rutte, maak je borst dan maar nat:

D66-leider Alexander Pechtold is het meest geschikt om Mark Rutte (VVD) op te volgen als premier. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Ipsos. Van de fractieleiders van de zes grootste partijen wijst de kiezer Pechtold aan als gedoodverfde opvolger van Rutte.

Nou betekent dit natuurlijk niet automatisch dat Pechtold echt bijzonder populair is. Sterker nog, uit het onderzoek blijkt dat hij maar net een voldoende krijgt (een 5,6). Geert Wilders is zoals gebruikelijk de minst populaire politieke leider (een 2,9), maar Halbe Zijlstra (4,3) en Diederik Samsom (3,8) doen het niet veel beter.

Pechtold is niet alleen populair onder zijn eigen achterban. Ook de VVD- en PvdA-kiezers juichen de nominatie van Pechtold toe. Ze zien zelfs Pechtold liever zijn intrek nemen in het Torentje dan Zijlstra of Samsom, aldus Ipsos. Pechtold zei dit weekeinde in een interview met NRC Handelsblad dat hij klaar is om leiding te geven aan een kabinet.

Pechtold torent dus hoog boven de rest uit. Niet omdat men hem zo geweldig vindt, maar omdat die andere fractieleiders nog minder worden vertrouwd.
In een democratie krijgt het volk niet alleen de regering die het wil, maar vooral de regering die het verdient. Als de Nederlandse kiezer dit soort mannen het meest vertrouwt, tsja, dan moeten we eigenlijk ook niet zeuren als het vervolgens misgaat en er een enorme puinhoop van wordt gemaakt.
De strijd om Nederland in een klassiekliberaal land te veranderen wordt niet in één nacht tijd gewonnen. Veel kiezers hebben (niet geheel onterecht) het gevoel dat er eenvoudig geen alternatieven zijn voor de huidige heersende klasse. Af en toe wordt er een ander poppetje naar voren geschoven, maar over het algemeen is het allemaal één pot nat. De kiezer begrijpt dat (vandaar de lage cijfers voor iedereen), maar ziet geen mogelijke oplossing. In een actieve democratie zorgen mensen dan zelf voor een alternatief, maar helaas werkt het niet zo in Nederland. Er wordt wat geklaagd, wat gezeurd, en dat is het dan weer.
En dus worden we binnenkort misschien wel opgezadeld met premier Pechtold. Bereid je er maar alvast op voor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten