Iran wil Saoedische ambassadeur naar VS elimineren

Geen categorieokt 12 2011, 13:59
Hoe zal de Amerikaanse versie van Job Cohen hiermee omgaan?
De Amerikaanse veiligheidsdiensten zeggen dat ze een moordaanslag op de Saoedische ambassadeur in Washington D.C. hebben voorkomen. Raad eens wie er achter het plan zat? Juist, Iran.
Het plan om Adel el-Jubeir uit de weg te ruimen is blijkbaar bedacht door hoge leden van Iraans speciale Quds troepen. 

"There has not been an attempted Iranian hit here in the United States for several years," Levitt said. "According to the indictment, this is not some disgruntled individual, this is directly tied back to the Quds Force. It’s not an Iranian team assassinating some Kurdish opposition leader in Europe. This is a plot to kill the Saudi ambassador in the United States, which takes things up a notch."

Hoewel links dit ongetwijfeld zo snel mogelijk met de mantel der liefde wil bedekken, is dit een heel serieus probleem. Zoals congresman Peter King al liet weten is dit feitelijk een oorlogsdaad van Iran.

"We should not be ... automatically saying we're not going to have military action," King said Tuesday night, saying that this "flagrant and notorious" alleged plot brought already testy relations between the United States and Iran to a "very precipitous level."

"Everything should be left on the table when you are talking about a potential attack (in) the United States, an act of war."

Nu is het merkwaardige dat dit niet alleen een oorlogsdaad is jegens de VS, maar ook jegens Saoedi Arabie. Het is een publiek geheim dat Iran en de Saoedis elkaars ergste vijanden zijn. De een steunt feitelijk soennitische terroristen, de andere vooral sjiietische (en tegenwoordig ook soennitische, denk aan Al Qaeda en Hamas). Beide worden geregeerd door fundamentalisten en indoctrineren hun volk al decennia met extremistische theorieen. En allebei stenigen ze vrouwen die ervan beschuldigd worden vreemd te zijn gegaan of hun familie 'oneer' te hebben gebracht op andere manieren. Met andere woorden, ze hebben nogal wat met elkaar gemeen.
Toch zijn er ook verschillen. Saoedi Arabie is soennitisch (of Wahabbi, eigenlijk). Ze beschouwen sjiieten als foute moslims. Omgekeerd geldt dat ook voor Iran. Ze strijden er dan ook voor om hun eigen radicale vorm van de Islam, de enige Islam in de wereld te maken, en zijn daarom feitelijk elkaars ergste vijand.
De vraag is daarom ook hoe Saoedi Arabie hiermee omgaat? Vegen ze het onder het tapijt, of gaan ze publiekelijk de strijd aan met de gekke Ayatollah Khamenei en zijn slaafje Mahmoud Ahmadinejad?
Wat Amerika betreft verwacht ik weinig goeds. Obama kennende zal hij kiezen voor de Job Cohen reactie: even een grote mond opzetten, maar de vijand daarna meteen uitnodigen om alles even rustig te bespreken onder het genot van een kop thee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten