Is dat wel nodig, de Kamer kleiner maken?

Geen categoriejul 12 2012, 19:00
Het kabinet-Rutte had plannen om de Tweede Kamer en Eerste Kamer kleiner te maken. De Raad van State is kritisch. Het CDA ook. Niet doen dus?
De Raad van State is het niet eens met de plannen van het kabinet om het aantal zetels in het parlement flink te verminderen. De Volkskrant schrijft vanochtend dat de ministerraad vrijdag vergadert over het onderwerp. Premier Mark Rutte houdt al enige tijd stug vol dat gelekte agendapunten niet worden behandeld en worden doorgeschoven naar een volgende vergadering, dus misschien wordt er niet eens over gesproken.
Volgens de krant zijn de VVD-ministers voor het verkleinen van de Tweede Kamer tot 100 zetels en de Eerste Kamer tot 50 zetels en zijn de CDA-ministers tegen.

De CDA-bewindslieden voelen niets voor verkleining van de Eerste en Tweede Kamer. In hun weerzin tegen de voorstellen voelen zij zich gesterkt door het negatieve advies van de Raad van State, dat er al sinds november 2011 ligt. De adviezen zijn in te delen in vijf categorieën, van goedkeurend tot zeer sterk afkeurend. De verkleining van het parlement valt in de op één na zwaarste negatieve categorie, zo bevestigen ingewijden. De Raad adviseert het kabinet om het plan niet in de huidige vorm aan de Tweede Kamer te sturen.

De CDA-bewindslieden klaagden eerder al over de te hoge werkdruk, door de inkrimping van het aantal ministers in het kabinet-Rutte. Minister Hans Hillen (Defensie) klaagde dat hij alleen maar aan het uitvoeren was en niet meer aan denken toekwam. Dat is opmerkelijk, omdat Hillen als enige minister weigerde een politiek asisstent aan te stellen. Dan vraag je om problemen. De volgende keer moet hij niet zo eigenwijs doen.
Vicepremier Maxime Verhagen zei vorige week dat het "natuurlijk ook symbolisch [is], die inkrimping. Wij moesten als politici het voorbeeld geven". Het CDA-smaldeel in het kabinet gelooft dus niet in het verkleinen van de overheid, te beginnen bij het kabinet. Daar ben ik het mee eens. De overheid maak je kleiner door minder uit te geven dan er binnenkomt en belastingverlagingen door te voeren zodat de belastingbetaler zelf kan bepalen wat hij met zijn geld doet, niet door de werkdruk voor ministers op te voeren.
Het CDA gelooft ook niet in het verkleinen van de Tweede en Eerste Kamer. Een 'betrokken CDA'er' zegt in de krant: "Dat alles kleiner moet, dat is een speeltje van Rutte. Daar hebben wij geen zin in." Het is op zich ook juist om te stellen dat het vooral een symbolische maatregel betreft: het levert niet veel besparingen op en als de werkdruk in het kabinet inderdaad te hoog is, dan is het aannemelijk dat dat ook geldt voor de Tweede Kamerleden als het er straks nog maar 100 zijn. Dat onze Kamerleden luie zakkenvullers zijn, is achterhaalde populistische prietpraat.
Zoals ik hierboven al schreef: het is nog maar de vraag of dit uitgelekte onderwerp morgen op de agenda staat van de ministerraad. Als Rutte ballen heeft, behandelt hij het onderwerp niet. Dat is in lijn met zijn eerdere beleid met betrekking tot uitgelekte onderwerpen. Of zit de VVD zelf te lekken? Het is mij niet helemaal duidelijk wie hier een spelletje zit te spelen: de CDA- of de VVD-bewindslieden. Eén ding is in ieder geval zeker; beide partijen kiezen nu, in verkiezingstijd, voor hun eigen hachje, no matter what.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten