Is Els Borst overleden door een misdrijf?

Geen categoriefeb 13 2014, 14:00
Het heeft er alle schijn van, aldus de politie.
In politiek opzicht heb ik nooit iets gehad met D66-minister en vicepremier Els Borst, net als veel andere mensen die niet D66-angehaucht zijn, maar het is - vind ik - wel belangrijk om respectvol om te gaan met haar overlijden. Er is veel verdriet, des te meer omdat nu blijkt dat ze waarschijnlijk geen natuurlijke dood is gestorven. Volgens de politie is Borst mogelijk of zelfs waarschijnlijk het slachtoffer van een misdrijf. Het bericht van de politie dat vanmiddag op de site verscheen:

Maandagavond 10 februari 2014 is in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven het levenloze lichaam van mevrouw Borst- Eilers aangetroffen. Daarna is een grootschalig politieonderzoek gestart. Uit de onderzoeksresultaten tot nu toe is gebleken dat zij waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen.

En:

Op woensdagavond kon op basis van nader forensisch onderzoek in combinatie met de bevindingen ter plaatse de conclusie worden getrokken dat het het meest waarschijnlijk is dat mevrouw Borst-Eilers door een misdrijf om het leven is gekomen.

Intussen reageren politici en andere mensen die haar hebben gekend geschokt op het bericht. CDA-Europarlementariër Wim van de Camp twitterde zojuist over wat hij noemt 'vreselijke berichtgeving': "Politiek waren wij geen vrienden, persoonlijk des te meer. Wederzijds respect". Vicepremier Lodewijk Asscher is met stomheid geslagen. Alexander Pechtold van D66: "Intens triest dat Els Borst waarschijnlijk door misdrijf om het leven is gekomen. Zo'n lief mens, dat haar dit is overkomen."
Andere reacties zullen ongetwijfeld snel volgen. Het is diep triest dat het leven van de vrouw die zo heeft gevochten voor iets wat zij heel belangrijk vond - euthanasie - is geëindigd door een misdrijf. Borst wordt zaterdag begraven. Het is te hopen dat de dader die verantwoordelijk is voor de dood van Borst zo snel mogelijk wordt opgespoord en berecht. Er is voor een familie niets ergers dan géén afscheid kunnen nemen. En zolang de dader niet wordt gevonden, zal het rouw- en verwerkingsproces alleen maar nog lastiger zijn.
Ja, Borst deed nogal wat stof opwaaien met haar euthanasie-enthousiasme en haar opmerking 'het is volbracht', maar laten we respect tonen en hopen dat de dader liefst vandaag nog wordt gepakt. Dat is nu belangrijker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten