Is er wel of niet een CDA dissident?

Geen categorieaug 21 2010, 11:30
Volgens Trouw is er een dissident binnen de CDA-fractie die heeft aangegeven onder geen enkele voorwaarde te willen samenwerken met de PVV. Zelfs niet als dit via een minderheidsregering met gedoogsteun van de partij van Geert Wilders gebeurt.
Elsevier bericht vandaag dat andere CDA-kamerleden zeggen dat de berichtgeving in Trouw niet klopt. Er zou, aldus Jan Kees de Jager (één van de mensen die het dichtst bij Maxime Verhagen staat), geen enkel Kamerlid zijn dat DDS-I op voorhand heeft uitgesloten.
Dat klinkt goed, natuurlijk. En het CDA kennende zou dat zomaar kunnen kloppen: CDA'ers hebben er een handje van hun leiders te volgen. Christendemocraten zijn machtspolitici pur sang. Zolang ze in de regering kunnen komen, vinden ze historisch gezien alles wel prima, zelfs officiële samenwerking met de socialisten van de PvdA. Je zou zeggen dat een gedoogvariant met de PVV dan geen probleem moet zijn voor het gros van de CDA'ers.
Aan de andere kant is het een tikje zorgwekkend dat De Jager ook zegt te begrijpen dat "er mensen zijn met bepaalde gevoelens". Zo'n man zegt zoiets alleen maar als hij het idee heeft dat er wel degelijk een partijgenoot is die de op handen zijnde constructie echt niet zitten. Daarnaast komt Trouw vandaag met het bericht dat er niet één maar twee dissidenten zijn. Hoewel deze krant natuurlijk sterk anti-DDS-I is en al heeft bewezen geen enkel probleem te hebben met spinnen om deze coalitie preventief af te schieten, zou je denken dat het zelfs voor haar wel erg ver zou gaan om dit soort dingen gewoon te verzinnen.
Elsevier is zelfs al met een lijstje van mogelijke verdachten gekomen: Coskun Çörüz, Sabine Uitslag en Ad Koppejan. Sander de Rouwe, Kathleen Ferrier of Madeleine van Toorenburg worden ook genoemd.
Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws? "Bronnen rond het CDA zijn er echter niet van overtuigd of de twee CDA’ers in staat zullen zijn vast te houden aan hun standpunt, op het moment wanneer de druk van collega’s toeneemt."
Met andere woorden: het 'verzet' van deze mogelijke dissidenten, zo gehypet door Trouw, lijkt niet echt hard en overtuigd te zijn. Ze willen het misschien liever niet, maar ook zij zullen zich waarschijnlijk, als puntje bij paaltje komt, schikken naar de wensen van de rest van de fractie.
Conclusie: vooralsnog geen reden om ons zorgen te maken. Zeker niet omdat de SGP al heeft laten weten DDS-I best te willen gedogen. De coalitie kan twee CDA'ers minder dan dus opvangen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten