Is rechts de beschermer van linkse idealen?

Geen categorieokt 13 2011, 15:15
Verkwanselde links de eigen idealen?
Al een tijd lang wordt er geroepen dat politieke partijen niet meer in het klassieke links-rechts denken te plaatsen zijn. Met name de PVV lijkt op sociaal-cultureel vlak dan wel rechts te zijn, maar sociaal-economisch moet Wilders' partij enkel de SP links van zich dulden. In dat kader schrijft Noortje Thijssen, stafmedewerker van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks, in de Volkskrant het volgende:

De kernwaarden die rechts-populisten op het spel zien staan, zijn echter precies de in de jaren zestig bevochten vrijheden. Zij komen tegenwoordig op voor waarden als: individuele vrijheid, homo- en vrouwenemancipatie, seksuele vrijheid, uitingsvrijheid, geloofsvrijheid en politieke vernieuwing. Denk maar aan Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. Het linkse monopolie op de waarden en idealen van de jaren zestig is dus voorbij.

Hoewel de jaren zestig volop in discussie zijn, zijn de waarden van toen alleen nog maar meer verankerd in Nederland. Van links tot rechts, van progressief tot conservatief, en van elite tot populisten: iedereen doet mee met de verdediging van de verworvenheden van die tijd.

Met dat laatste zinnetje - 'iedereen doet mee met de verdediging van de verworvenheden van die tijd' - gaat Thijssen echter de fout in. Want links Nederland verdedigt die waarden helemaal niet, zij ondermijnt ze zelfs.
Ten eerste heeft links die waarden ingebed in de idee van 'als het goed voelt, doe het.' Daardoor werden in principe nastrevenswaardige zaken als bijvoorbeeld seksuele vrijheid en vrouwenemancipatie geperverteerd tot het ongegeneerd met jan en alleman in de rondte sexen en werd de emancipatie van homo's onvoltooid geacht wanneer zij zich in de publieke ruimte, gekleed in slechts een leren stringetje, niet elkaar ongestoord met een immense zwarte dildo op het achterwerk kunnen tikken. Met andere woorden: ongelimiteerde individuele vrijheid waarbij de notie van verantwoordelijkheid uit het oog wordt verloren, met alle voor de samenleving schadelijke gevolgen van dien.
Ten tweede vergeet Thijssen dat het door links zo verheerlijkte multiculturalisme en het daaraan inherente dogma van het cultuurrelativisme de bijl aan de wortel van die waarden is. Waarden als individuele vrijheid, homo- en vrouwenemancipatie, seksuele vrijheid en uitingsvrijheid en de door invulling daarvan ontstane normen zijn geen vanzelfsprekendheid, maar de uitkomst van waar wij Nederlanders in geloven en voor staan. Een dergelijke waardengemeenschap is essentieel voor het voortbestaan van een goede samenleving, en zodra het cultuurrelativisme daar zijn intrede in doet, wordt die daardoor ondermijnd.
Het is juist op dat punt - de verdediging van die waardengemeenschap, en daarmee de afwijzing van het cultuurrelativisme - waarmee hedendaags rechts zich van de flierefluiters van links onderscheidt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten