Is UKIP redding voor VK uit klemmende EU-omarming?

Geen categorieapr 07 2014, 14:00
Er zijn twee debatten geweest over het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie onder BBC auspiciën tussen Farage, de leider van de Ukip, de partij die het VK uit de EU wil laten vertrekkken en Clegg de LibDemocrat deputy prime minister, die overtuigd eurofiel is.
Een politiek tv debat zou over feiten moeten gaan maar gaat meestal meer over ontkenningen, emoties en visies. In het tweede debat tussen Farage en Clegg hield Farage zich wat meer aan de feiten en Clegg aan de visies en kwam Farage er dus beter af. Dat blijkt ook uit de peilingen, yougov poll 68% voor Farage, 27% voor Clegg, guardian poll 69% tegen 31%. Voor het eerste debat yougovpoll Farage 57%, Clegg 36. Voor het Britse publiek dus duidelijk wie de winnaar was.
Vanuit de Labour party volgde het volgende commentaar: "Nigel Farage zou moeten worden uitgesloten van TV verkiezingsdebatten", zegt Ed Milliband De labour leider wil een herhaling van de debatten in 2010 tussen de drie voornaamste  partijen. "Ik heb  geen belangstelling voor Nigel Farage", zegt hij'  Cameron vindt dat zowel Farage als Clegg extreme standpunten over de EU innemen. Nick Clegg zegt dat hij al helemaal verwachtte dat hij het debat met Farage zou verliezen.
In ieder geval is het zonneklaar dat Farage niet alleen een uitstekend debater is maar dat hij voor Labour en Tories een geduchte bedreiging is geworden. Niet alleen heeft hij de Tories al gedwongen hun standpunt over de EU drastisch te herzien maar de stelling van Ukip dat het VK de EU moet verlaten vindt bij de Britten steeds meer steun. De Ukip is in de binnenlandse politiek veruit de mindere maar als het over de EU gaat  zien de polls hen net onder de Tories en net boven Labour bij de komende EP verkiezingen.
De redenen die (Ukip en) Farage in het debat aandraagt voor het verlaten van de EU en de voordelen die daaruit voortvloeien worden uiteengezet in een nieuwe publicatie van de Ukip "Out of the EU into the World" met als motto: "The UK does not have to be in a political union in order to trade and other inconvenient truths". De publicatie telt meer dan 300 pagina's waarin de stellingen gedetailleerd uitgewerkt worden. Ook voor de Nederlandse situatie staan er belangwekkende feiten in. De voorafgaande samenvatting geeft de stellingen aan, o.a.
-Het VK is wel onderworpen aan alle EU regelingen maar exporteert maar 10% naar de EU en de rest naar buiten de EU. 95% va de Britse ondernemingen exporteert in het geheel niet naar de EU.
- de bewering dat 3 milijoen Britse banen afhankelijk zijn van de handel met de EU is fout en gebaseerd op de foutieve veronderstelling dat alle exporten van het VK naar de EU zouden verdwijnen als wij eruit stappen. Het lidmaatschap van de World Trade Organisation waarborgt ons tegen vervelende acties van onze handelspartners. Bovendien importeren wij meer van de EU dan wij ernaar exporteren.
- Het VK heeft maar weinig invloed in de EU, Slechts 8,24% van de stemmen in de Council of Ministers. En dat wordt zelfs nog minder.
-Artikel 3.2 verzekert "vrije vestiging van personen" hetgeen als gevolg betekent dat 450 miljoen mensen uit Europa het absolute recht hebben hier te wonen , te werken en zich te vestigen . Open handel betekent niet open grenzen.
- Het aandeel van de EU in de wereldhandel (Wereld BBP) neemt op de lange duur af. In 1980 was het 30%, nu ongeveer 20% en in 2025 naar verwachting slechts 15%.
-Een gevolg van de communicatierevolutie van de 21ste eeuw is dat er voor het VK geen enkele reden is (als die ooit bestond) om met geographische buren in een politieke unie te zitten.
-Het BBP van elk van de 20 landen waarmee de USA Vrijhandels Overeenkomsten heeft is kleiner dan dat van het VK. Een land behoeft dus geen lid te zijn van een groot handelsblok om handelsovereenkomsten te sluiten.
Vervolgens komt er een aantal argumenten die meer specifiek voor het VK zijn.
Als slot van de samenvatting:
Het VK dient uit te treden uit de EU en daardoor de mogelijkheid weer terugkrijgen om handelsovereenkomsten te sluiten die in ons nationaal belang zijn. Het VK zou dan onmiddellijk zijn zetel in de World Trade Organisation weer innemen. Uittreden zou onze economie ook voor 100% bevrijden van de last van de EU regelingen.
In een volgend artikel de uitwerking van een aantal van deze argumenten in de 300 pagina's van dit mission statement die verdere informatie geven over het waarom en ook voor Nederland interessant en van belang kunnen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten