ISIS verovert grensovergang bij Jordanië

Geen categoriejun 23 2014, 15:14
Richt ISIS zijn pijlen binnenkort ook op andere Arabische landen?
De koning van Jordanië, Abdullah, heeft in het verleden - ondanks zijn westerse reputatie en zijn zeer goede beheersing van het Engels - met enige regelmaat soennitische extremisten gesteund. Dit eerst en vooral om Assad en Iran het leven zuur te maken, maar ook om de invloed van Hezbollah enigszins te beperken. Dat is immers een radicaal sjiitische organisatie.
Leuk bedacht die strategie, maar hij kon binnenkort weleens te maken krijgen met serieuze blowback. Het Parool bericht namelijk dat ISIS een belangrijke grensovergang van Irak en Jordanië in handen heeft gekregen. Zoals we onderhand gewend zijn legden soldaten van Irak hun wapens massaal neer toen de moslimextremisten eraan kwamen.

De terreurorganisatie Islamitische Staat van Irak en groot-Syrië (ISIS) heeft vandaag een belangrijke grensovergang tussen Irak en Jordanië veroverd nadat het Iraakse leger zich volledig van de strijd had teruggetrokken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van Iraakse en Jordaanse inlichtingendiensten.

Door deze actie kunnen we veilig stellen dat de opmars van ISIS zich doorzet. Hoe langer het duurt, des te meer belangrijke steden en dorpen in handen vallen van de terroristische organisatie. De enige partij die daar op het moment iets aan kan doen is het Iraakse leger, maar dat weigert systematisch om in actie te komen. Sjiieten vluchten massaal als ISIS eraan komt, soennieten leggen hun wapens snel neer en smeken om vergeving.
ISIS heeft nu een behoorlijk groot deel van Irak in handen. Een succesvolle aanval op de hoofdstad Bagdad wordt daardoor steeds waarschijnlijker. Dat zou werkelijk een enorme ramp zijn voor het westen (met name voor Amerika) en natuurlijk voor premier Nouri al-Maliki, die er maar niet in slaagt om zijn leger te laten doen waar het voor is opgezet.
Dat is natuurlijk al erg genoeg, maar het is zowaar nog zorgwekkender dat Jordanië nu ook ernstig rekening moet houden met een inval van ISIS. Abdullah heeft al flink wat troepen gestuurd naar de grensovergang, maar als zij net zo 'moedig' zijn als hun broeders uit Irak helpt dat geen zier.
ISIS moet nu echt worden gestopt. Dit kan zo niet langer doorgaan. Nog even en het hele Midden-Oosten staat in brand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten