Israël zegt bestand op met Hamas

Geen categorieaug 01 2014, 12:44
72 uur werd 72 seconden.
Dat nieuwe bestand tussen Israël en Hamas - waarbij de strijdende partijen overeen kwamen om elkaar 72 uur met rust te laten - valt toch een tikkeltje tegen. Eerder vanmorgen liet Israël namelijk al weten dat het 't naast zich neer zou leggen.
Zoals altijd in dit soort situaties doken de westerse media er meteen boven op. Zie dit relaas op Nu.nl:

Ondanks het staakt-het-vuren werden er vrijdagochtend Israëlische beschietingen gemeld in de Gazastrook. Volgens Palestijnse hulpverleners hebben Israëlische tanks het vuur geopend in Rafah aan de Egyptische grens in het zuiden van de Gazastrook. Daarbij zouden zeker vier doden en een aantal gewonden zijn gevallen. Volgens Reuters wordt er gesproken over minstens 25 doden. Het Israëlische leger claimt dat de tank vuurde als reactie op een Palestijnse aanval. Daarbij zou een nog onbekend aantal doden zijn gevallen, meldt Sky News. Er zou zich ook ''een ernstig incident hebben voorgedaan bij de grenspost Kerem Shalom'' aldus Israëlische meldingen.

De toonzetting is duidelijk: bij de Israëliërs is het "volgens" en "zou," maar bij de Palestijnen is het zo. Met andere woorden, die vervelende aggressors uit Israël zitten er weer achter.
Leuk geprobeerd, maar dat is flauwekul. Israël is al verscheidene malen akkoord gegaan met tijdelijke bestanden, maar iedere keer was het Hamas dat zich er niet aan hield. Er is dus geen enkele reden om te twijfelen aan Israëls verklaringen; het tegendeel is zelfs waar. We kunnen ervan uitgaan dat Israël de waarheid vertelt en dat Hamas het vuur ondanks het bestand gewoon weer opende vanochtend.
Zoals Anshel Pfeffer, van de linkse Haaretz krant, twittert zal niet iedereen daar blij mee zijn:
Natuurlijk spelen de meeste Europese media het spelletje van Hamas nog steeds mee, maar Amerikanen, Israëliërs en - jawel - zelfs Egyptenaren weten wat er echt gebeurt in Gaza. Hamas is de Palestijnse burgerbevolking van Gaza bewust aan het opofferen. Het doel? De propagandaoorlog winnen. Als daarbij honderden of zelfs duizenden Palestijnse kinderen omkomen is dat prima. Die worden in het hiernamaals immers toch onthaald als martelaren, aldus de extremisten.
Het zou een zegening zijn voor de Palestijnen (en voor de rest van de wereld) als het Westen de moed had om dat duidelijk te zeggen, en om Hamas erop af te rekenen. Israël is bereid om pas op de plaats te maken, het is Hamas dat deze oorlog bewust voortzet, ook al kan die organisatie de strijd van zijn lang zal die leven niet winnen en verandert Gaza langzamerhand in één grote vuilnisbelt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten