Israël start eindelijk grondoffensief in Gaza

Geen categoriejul 18 2014, 10:04
Dat werd tijd.
Israëls politieke en militaire leiders hebben gisteravond laat besloten om een grondoffensief te beginnen tegen Hamas. Enkele dagen lang wilde Netanyahu het geweld beperken tot luchtaanvallen, maar daar is gisteren verandering in gekomen. Dat is niet zo gek, aangezien Israël juist op die dag 13 Hamas terroristen betrapte toen zij de grens overstaken (of eigenlijk onderstaken, zie de video hieronder) om een grote aanslag te plegen.
Er werd de afgelopen dagen gesuggereerd dat Hamas misschien toch akkoord zou gaan met een staakt-het-vuren of zelfs een (tijdelijk) bestand, maar dat blijkt op dit moment dus grote onzin te zijn. Dat is niet zo gek aangezien de terroristische organisatie er flink wat garen bij denkt te spinnen als er meer Palestijnen - en dan met name burgers - om het leven komen. Hamas ziet dat niet als een drama, maar als een geweldige pr-kans.
Hoe vervelend dat ook is kan Israël het zich natuurlijk niet veroorloven om Hamas met dit soort zaken te laten wegkomen. Op een gegeven moment moet er worden ingegrepen. De enige vraag is dan wat effectiever is, een grondoffensief of continue luchtaanvallen?
Het laatste is geprobeerd en heeft zonder twijfel effect gehad, maar helaas zijn daar ook flink wat burgers bij omgekomen. Natuurlijk komen die slachtoffers voornamelijk op rekening van Hamas - de terroristen verstoppen zich namelijk achter vrouwen en kinderen - maar toch, er zijn betere, effectievere methoden dit soort 'stedenoorlogen' uit te vechten, in ieder geval wat het aantal onschuldige doden betreft.
Een grondincursie kan Israël weliswaar meer eigen slachtoffers opleveren, maar het is de enige manier om Hamas' militaire installaties te vernietigen zonder dat de burgerbevolking van Gaza groot gevaar loopt. Soldaten die door de straten lopen kunnen de 'menselijke schilden' van Hamas namelijk vermijden, wat enigszins lastig is voor een raket.
Israël is nu eindelijk goed bezig, maar moet deze actie nu wel echt doorzetten. De joodse natiestaat kan het zich niet veroorloven om zich weer voortijdig terug te trekken; eerst moet Hamas in militair opzicht vernietigd worden, daarna kunnen de troepen pas terugkeren naar huis. Hopelijk begrijpt premier Netanyahu dat ook en weigert hij ook maar een stap terug te doen tot alle doelen zijn bereikt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten