Tijd voor jezelf: jonge, net afgestudeerde vrouwen willen parttime werken

Geen categoriejun 23 2015, 9:00
Dat jonge moeders graag parttime werken weet iedereen. Maar jonge, net afgestudeerde vrouwen ook?
Uit een nieuw rapport van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat jonge moeders niet de enigen zijn die op grote schaal parttime (willen) werken. Datzelfde geldt namelijk voor jonge, net afgestudeerde vrouwen. Oftewel: de zogenaamde professionals.
Zo zou 37% van de jonge vrouwen tussen de 15 en 27 jaar voltijd werken. Vier op de tien dames zonder jonge kinderen werkt in deeltijd. In diezelfde leeftijdscategorie werken mannen bijna twee keer zo vaak voltijd, namelijk 71%.
De net afgestudeerde Juliette (22) werkt parttime als recruiter. “Op het moment werk ik drie dagen in de week.” Daarmee valt ze onder de 8,7% van de vrouwen die 12 tot 20 uur per week werken. Het percentage mannen dat zoveel werkt, is 4,7%.
De door De Telegraaf geïnterviewde dame legt uit:
"Dat ik parttime werk, vind ik prettig. Ik heb veel vrije tijd. Die dagen zou ik op zich ook wel willen werken hoor, maar dan ergens anders. Een beetje afwisseling kan geen kwaad, maar ik zou nu nog niet fulltime willen werken. Er zijn ook weinig mensen in mijn omgeving die dat al doen.”
Ze staat daarin niet alleen. Sterker nog, veel jonge vrouwen die parttime werken geven aan dat ze hun werk weliswaar belangrijk vinden, maar dat het voor hun niet levensbehoefte nummer één is. Ze willen tijd hebben voor hun sociale leven, hobby's, en zichzelf.
Opmerkelijk is verder dat behoorlijk veel jonge vrouwen die parttime werken daarnaast ook nog eens een opleiding of cursus volgen. Soms doen ze dat om hun uitzicht op een betere baan te verbeteren, soms omdat ze het als een mooie uitdaging voor zichzelf zien (en er dus meer sprake is van zelfactualisering).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten