Joop.nl bestaat vijf jaar. Hoera?

Geen categorienov 03 2014, 18:00
Francisco van Jole feliciteert op zijn website Joop.nl alvast zichzelf met dit heugelijke feit. Maar hij overdrijft wel heel erg over wat de site zogenaamd heeft bijgedragen.
De vlag kan uit in links Nederland! Hun favoriete weblog Joop.nl viert vandaag diens eerste lustrum, want het bestaat maar liefst vijf jaar. Hieperdepiep, hoera! En dat moet Van Jole uiteraard met de nodige zelf-felicitaties vieren op z'n eigen blog. Hij roemt de site die hij al sinds de oprichting met ijzeren vuist regeert als een "volwaardige, goed gelezen nieuws- en opiniesite".
Laten we gewoon voor de lol even wat factchecken: Joop.nl wordt namelijk helemaal niet zo goed gelezen. Het valt slechts net op het rondje binnen de top 1000 van de best gelezen websites van Nederland, en wereldwijd is het slechts de op 70,105 na best bezochte site van het world wide web. Ter vergelijking: uw favoriete webstek De Dagelijkse Standaard doet het ruim drie keer (!) zo goed.
Maar dat is niet het enige waarvoor Van Jole zichzelf onterecht op de borst klopt, want hij beweert dat zijn site "bijvoorbeeld een belangrijke rol gespeeld [heeft] in het aanjagen van de Zwarte Piet-discussie". Uh, pardon? Het zwarte pietdebat in Nederland begint en eindigt met Quincy Gario. Hij is de aanjager en degene die er de schuld van is dat we ons al drie jaar lang ieder najaar als leeuwen moeten verzetten tegen de aanasting van Nederlands cultuurgoed op oneigenlijke gronden. Misschien heeft Gario inderdaad wel eens wat op Joop.nl gezet, maar heeft Joop.nl daarmee het zwarte pietdebat aangejaagd? Gario heeft Joop.nl gebruikt als vehikel voor zijn campagne. Hij had z'n anderhalve stukje ook bij andere linkse blogs als Sargasso, Frontaal Naakt of Krapuul kwijtgekund.
Tenslotte roemt Van Jole ook nog het vermogen van Joop.nl om nieuws te maken: "De middelen van Joop zijn zeer beperkt maar we slagen er in toch veel los te maken" Nou, dat kan je inderdaad wel zeggen. Als het niet is door een landelijke censuur te willen uitrollen, dan wel door pleidooien voor het opsluiten van profvoetballers omdat ze een grapje maken. Ofwel door Geert Wilders dood te fantaseren: met of zonder tekening. En Wilders schuldig te verklaren aan een moordpartij. En hier nog een keertje.
Applausje voor Van Jole, hoor, dat hij in vijf jaar tijd zoveel drek op zijn website heeft gehad. Maar wat Van Jole dan écht het ultieme bewijs vindt van het succes van Joop? Nou, dat er wel eens Joop-schrijvers in de media mogen optreden. "Bij de lancering vroeg Jeroen Pauw wanneer de site een succes zou zijn. Ik antwoordde: "Als jullie mensen als gast uitnodigen op basis van stukken die op Joop zijn verschenen." Dat is inmiddels regelmatig het geval," schrijft Van Jole.
Lollig. Dat eindigt meestal in het voor paal zetten van de website, maar Van Jole is er desondanks toch enorm blij mee.
En wij ook! Want er is geen betere intellectuele tegenstander dan degene die zichzelf van relletje naar imagoprobleem sleept zoals het nu vijf jaar oude Joop.nl. Als we hier ooit twijfelen aan wat we doen, hoeven we eigenlijk alleen maar even naar Joop.nl te surfen. Dan is onze onzekerheid meteen verdwenen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten