NPO-journalist klaagt: klimaat is 'niet sexy' meer

Geen categorienov 22 2014, 14:00
Er is niets vervelender dan dat het gewone volk niet meer gelooft in de onheil die gepredikt wordt via klimaatsprookjes.
Is het klimaatalarmisme ten dode opgeschreven? Niet als het aan voormalig politiek verslaggever van de NPO Ferry Mingelen ligt. In zijn column voor de kranten van de Persdienst beschrijft Mingelen allereerst een fictief scenario waarin iedereen - van links tot rechts - erkent dat de opwarming van de aarde een probleem is. Hij laat Wilders, "tot nu toe de grootste klimaatontkenner", zelfs erkennen dat het een probleem is.
Ja, ja. Dit is dus een column van 21 november 2014, en niet eentje uit 2008, hè? Ik dacht dat we nu toch wel af waren van die alarmistische onzin.
Dan schrijft Mingelen: "Waar gebeurd? Nee hoor, was het maar waar. Het ene internationale rapport na het andere waarschuwt dat de opwarming van de aarde (haast) niet meer te stoppen is." Dat ligt volgens de oud-verslaggever aan het feit dat klimaat als thema niet meer sexy is: "Misschien is het probleem ook te groot voor ze. En in ieder geval niet sexy. Kiezers lopen warm voor belastingverlaging, of de bijtelling van leaseauto's, niet voor het klimaat."
Tjonge. Gek zeg, dat de gemiddelde Nederlander liever meer geld overhoudt in zijn portemonnee dan dat zijn portemonee door politici wordt leeggeroofd in het kader van 'klimaatverandering'. Het bestrijden van 'klimaatverandering' heeft niets te maken met het aanpassen van het klimaat - dat kunnen we namelijk helemaal niet, daar is het klimaat veel te eigenzinnig voor - maar alles met een grootscheepse herverdeling van de welvaart.
Logisch dus dat het klimaat niet 'sexy' meer is (terwijl er intussen nog met miljarden euro's wordt gesmeten om iets te doen tegen 'klimaatverandering', maar ja, belastinggeld is gratis en zo).
Toch hoopt Mingelen dat het onderwerp weer op de agenda van de Tweede Kamer komt. Hij citeert Bram van Ojik van GroenLinks: "Het gevoel van urgentie moet terug, we zijn laat, maar het is te vroeg om het op te geven." Om er een soort campagne-advies voor de PvdA aan toe te voegen: "Dat geldt ook voor de PvdA. Klimaat is een mooi onderwerp voor Samsom om na alle interne ellende weer eens te scoren. Goed voor hemzelf en hopelijk ook voor het milieu."
Man, man, man. Wat valt Mingelen hier door de mand. Ik zag hem altijd als een vrij neutrale politiek verslaggever. Althans, dat probeerde hij altijd wel te zijn. Zijn masker is afgevallen. Hij is gewoon, net als de meeste van zijn (oud-)collega's, een linkse activist die het liefst een baantje zou willen bij GroenLinks, de PvdA of D66. Jammer hoor.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten