Juncker wordt nieuwe voorzitter EC

Geen categoriejun 22 2014, 8:00
Ook steun van sociaal-democraten
De ex premier van Luxemburg en voormalige voorzitter van de eurogroep, de dit jaar zestig jaar wordende Jean Claude Juncker, wordt naar verwachting de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, nu ook de sociaal-democraten in het EP hun steun willen verlenen aan diens benoeming.
Juncker dus toch, ondanks het gesputter van de Britse premier Cameron. Duitsland en Frankrijk bepalen wat er in 'Europa' gebeurt, zoveel is wel duidelijk.
De bourgondiër Juncker, de man die naar eigen zeggen liefhebber is van 'secret en dark debates'; de zelfverklaarde leugenaar, die zei dat 'when the going gets tough you have to lie'. De man die over mogelijke alternatieven voor de euro zei: 'Diese Frage stellt sich nicht'. De man die zei dat de EU stapje voor stapje verder gaat, totdat er geen weg terug meer is. Want de meesten snappen toch niet wat er werd beslist. Die man dus.
Het enige "voordeel" van Juncker is dat hij donders goed beseft dat de echte macht bij de Raad van regeringsleiders ligt en niet bij de Commissie.
Maar vanzelfsprekend zullen de sociaal-democraten iets terug willen voor hun steun, immers, in de politiek geldt 'niets voor niets'. Men zal er ongetwijfeld vanuit gaan, dat andere topbanen van de EU naar partijgenoten gaan, zoals de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel zaterdag namens de Partij van de Europese Sociaaldemocraten(PES) al liet weten.
In elk geval zijn de kansen dat Dijsselbloem namens Nederland in de Commissie komt nu vrijwel verkeken. Dat wordt ongetwijfeld minister Timmermans.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten