'Junkfoodbelasting voor rijke landen'

Geen categoriemrt 07 2012, 9:00
VN-rapporteur wil dat we meer betalen. Laat ons met rust!
Er zijn van die mensen die denken dat je alle problemen in de wereld kunt verhelpen door er belasting op te heffen. Door flink veel belasting te heffen over bepaalde producten, ontmoedig je het gebruik ervan, is het idee. Denk maar aan de accijns op sigaretten, alcohol en benzine. Of aan de 6 procent btw op brood en aardappelen. Eh, wacht...
In rijke landen zouden inwoners een extra belasting moeten betalen op ongezond voedsel en frisdranken, vindt een of andere VN-rapporteur die 'het recht op voedsel' heeft onderzocht. HLN.be (onderdeel van De Persgroep) schrijft:

"Recht op voedsel betekent niet enkel het recht om voldoende te eten, maar ook het recht op gezonde en redelijke voeding", aldus de expert. "Bestaande voedingssystemen zijn er niet in geslaagd honger uit de wereld te helpen en hebben tegelijkertijd eetgewoontes aangemoedigd die een bron zijn van overgewicht, wat wereldwijd meer doden veroorzaakt dan ondergewicht", zo staat er in het rapport te lezen.

Dus deze 'expert' denkt dat we minder vet voedsel gaan eten als je er meer belasting over heft? Ja, hij denkt het echt. Er zou een extra tien procent moeten worden geheven op bijvoorbeeld frisdranken. De omzet daarvan zou dan met tien procent dalen (wie gelooft dat? Cola is lekker) en met de tien procent belastinggeld zou gezond voedsel moeten worden... jawel, gesubsidieerd. Hoe controleer je wat gezond is en wat ongezond? Een vette hamburger kan best gezond zijn, zeker als er sla op zit. Een glas frisdrank is niet per definitie slecht. Oftewel, dat wordt een enorme bureaucratie, dus reken maar van yes dat de extra belastinginkomsten verdwijnen in het controleren-en-handhaven-potje.
Dit zou hilarisch zijn als dit een flauwekulonderzoek was om te kijken hoeveel media erin trappen. Maar ik vrees het ergste.

In het rapport wordt ook het sociale aspect van overgewicht behandeld: "De armen worden gestraft omdat ze arm zijn, aangezien vet-, zout- en suikerrijk voedsel en drinken goedkoop zijn en gezonde voeding duur."

De armen worden gestraft. Het staat er echt. Alsof dikkerds massaal meer fruit eten als het tien procent (dus een paar cent per banaan) goedkoper wordt. Ik heb nog nooit zoveel onzin in één nieuwsbericht gelezen. En makker, expert, we betalen al genoeg over onze chips, cola, etc. Wij Nederlanders betalen ons al blauw aan andere belastingen. Bovendien zijn wij Nederlanders niet zo dik.
Misschien moeten jullie Belgen niet elke dag patatten met mayonaise vreten.
En wat dan nog. Blijf met je rotpoten van onze rotdikkerds af!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten