Kabinet bedondert de boel met accijnscijfers

Geen categoriemrt 19 2014, 10:14
Verkiezingsbeinvloeding Oost Europese stijl.
Wat is dit kabinet afgrijselijk bezig zeg. Nou wisten we dat natuurlijk al enige tijd, maar PvdA en VVD maken het zowaar nog bonter. Een dag voor de verkiezingen geven zij namelijk informatie vrij waaruit zou blijken dat de inkomsten van accijns op diesel met 25% zijn toegenomen. Zie het document onderaan dit stuk. 
Ik citeer uit dat verhaal:

Cijfers over volumes of opbrengsten per brandstoftype zijn niet regulier beschikbaar. Het CBS rapporteert naar verwachting rond de 20ste van elke maand over volumes per brandstofsoort. Inmiddels heb ik wel de cijfers ontvangen over de kasontvangsten in de maand februari. Dit zijn de betalingen die in de maand februari op een bankrekening van de Belastingdienst zijn bijgeschreven. Deze hebben vooral betrekking op de brandstofaccijnsaangiften over de maand januari 2014. Deze cijfers zien op de categorieën zoals verantwoord in de Miljoenennota en het Financieel Jaarverslag, dat wil zeggen onderscheiden naar lichte olie (benzine) en overige minerale oliën (onder andere diesel en LPG). De cijfers zijn hierna opgenomen.

En raad eens? Uit de kasopbrengsten 'blijkt' dat de staat 25% meer in dieselaccijns heeft ontvangen in de afgelopen maand dan in februari 2013.
Een normale burger, die geen tijd heeft om de boel uit te zoeken, denkt dan natuurlijk: 'Ah! De verhoging van de accijns levert meer op!' De regering hoopt dat u zo denkt maar trekt bewust zelf geen conclusies uit die zogenaamde 'verbetering.' Niet fluctueert namelijk heftiger dan kasontvangsten. Dat kan zelfs afhangen van een uiterste betaaldatum. In dat geval zijn de 'extra' accijnsopbrengsten van diesel dus flauwekul.
Pieter Omtzigt, Kamerlid voor het CDA, reageert dan ook terecht verbolgen op onderstaande brief aan de Kamer (en dus aan de kiezer): "Het interessante - de informatie waar we echt op zitten te wachten - zijn de aangiftecijfers. Iedereen moest over de maand januari aangifte doen. Die geven ze niet. Want dat is het verbruik in januari van 1/1 tot 31/1." De cijfers behorende bij de aangiftedatum van eind februari (28/2) zijn bij het kabinet al bekend - het gaat namelijk om elektronische aangifte door oliemaatschappijen; dat zijn er niet zoveel) - worden merkwaardig genoeg niet gepubliceerd. Ook de verbruikscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) - die bijzonder nauwkeurig zijn - komen maar niet. Nou ja, dat is niet helemaal waar: die worden morgen gepubliceerd.
Inderdaad, een dag ná de verkiezingen. Het kabinet houdt (waarschijnlijk) onwelgevallige informatie dus achter tot de verkiezingen erop zitten, maar geeft daarentegen wél informatie vrij die de schijn wekt dat het kabinetsbeleid werkt. In Bulgarije, Oekraïne, en Turkije kunnen spinmeesters daar nog wat van leren.
Want ja, het staat vast dat deze cijfers geen accuraat beeld schekken van de daadwerkelijke verkoop van diesel. Omtzigt:

"25% meer dieselaccijns zou betekenen 15% extra dieselverkoop. In dat geval zouden hier lange rijen Duitsers en Belgen tanken en zouden de pomphouders en BOVAG dansend door de straten gaan."

Aangezien dat het geval niet is ga ik ervan uit dat de informatie die na de verkiezingen wordt prijsgegeven laat zien dat het kabinetsbeleid averrechts werkt en dat zowel pomphouders als de staat er financieel flink op achteruit gaan. Maar ja, dan hopen VVD en PvdA met het vrijgeven van bovenstaande cijfers de gemeenteraadsverkiezingen al te hebben beïnvloed. En daar gaat het ze om.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten