'Kabinet laat middenklasse in de steek'

Geen categoriefeb 25 2014, 10:15
Een 100% juiste analyse van Sybrand Buma in het FD.
Het is een open deur, maar het moet gezegd worden: het kabinet maakt de middenklasse kapot. Of zoals CDA-leider Sybrand Buma het iets diplomatieker verwoordt in een opiniestuk in het Financieel Dagblad: het kabinet laat de middenklasse onvoorstelbaar in de steek. Volgens Buma is de rek eruit voor gewone mensen. De lastenverzwaringen van VVD en PvdA zijn vooral terecht gekomen bij de middenklasse en dat doet pijn, heel veel pijn. Kerncitaat van het betoog van de CDA-leider:

"Om de begroting te sluiten, kozen de onderhandelaars voor een onwaarschijnlijk pakket lastenverhogingen. De auto, het huis en het werken werden hoger belast en de gratis schoolboeken geschrapt. Ook de accijnzen op brandstof, alcohol en frisdrank gingen omhoog. Wie zorg nodig heeft, betaalt meer eigen bijdrage en ondertussen werden door de crisis ook de pensioenen gekort."

En dan het beste citaat uit het stuk: "Om de neerwaartse spiraal te doorbreken zijn rigoureuze stappen nodig. De politiek moet erkennen dat de huidige verdeling van financiële en maatschappelijke lasten onevenredig op de schouders van de middenklasse drukt." De politiek zou inderdaad moeten toegeven dat er altijd naar manieren wordt gekeken om de middenklasse verder uit te knijpen met belastingverhogingen in plaats van dat er wordt bezuinigd aan de uitgavenkant.
Maar, en dat moet gezegd worden, Buma moet ook de hand in eigen boezem steken. Zijn CDA heeft mede het Kunduz-akkoord (april 2012) ondertekend, het akkoord waarin werd besloten om de btw te verhogen van 19 naar 21 procent. Die verhoging van de btw zou slechts een tijdelijke verhoging zijn, maar zoals Milton Friedman al zei: "Nothing so permanent as a temporary government measure." Hij had gelijk.
Er is geen enkel plan om de btw-verhoging terug te draaien, ook het CDA horen we er niet over. Waarom zegt het CDA, dat zich terecht keert tegen de lastenverzwaringen van Rutte II, geen sorry voor de btw-verhoging? Waarom wordt er niet vandaag nog werk gemaakt van het terugdraaien ervan? Als het CDA het vertrouwen wil terugwinnen van de kiezer, dan moet het CDA, Buma voorop, toegeven dat er een fout is gemaakt met de btw-verhoging in het Kunduz-akkoord. Het lijkt misschien op wrijven in een vlek, maar het zou meer respect dan hoon opleveren, dat weet ik zeker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten