Kiekeboe, daar zijn we weer

Geen categoriefeb 19 2012, 11:29
De PVV zakte de afgelopen weken weg in de peilingen. Deze week stijgt de partij abrupt vier zetels. Daardoor 'meet' Maurice de Hond nu gewoon weer twee grote populistische partijen.
De afgelopen week heeft een zekere Polenkliklijn het nieuws gedomineerd tot de middelste zoon van de Koningin onder de sneeuw terecht kwam. De Oost-Europese ambassades zaten direct boven in de gordijnen, net zoals bij de identieke SP-kliklijn. Toch? Oh wacht. Niets daarvan. Dubbele moraal? Het is in ieder geval een curieus gegeven. Onze eigen Dirk-Jan van Baar stelde het mooi in zijn laatste HP/De Tijd-column. We mogen de PVV voor van alles en nog wat uitmaken: bruinhemden, nazi's, Goebbels, Eva Braun. En dat terwijl de normalisering van het communisme aanzienlijk minder ver terug in de tijd gaat dan de overwinning op het nazisme. De SP als grootste partij van Nederland is keigezellig, de PVV als onderdeel van de gedoogconstructie een eersteklas Godwin. Of niet soms?
Natuurlijk is het flauw om de SP als een stelletje Maoïsten af te schilderen. De partij hééft helemaal geen ideeën meer, laat staan communistische. Die vijfpuntige communistische ster in het logo is slechts het kroontje van de tomaat en heeft verder niets te maken met een zeer ongelukkig partijverleden. En de extra belastingschijf voor mensen die sowieso al de meeste belastingen betalen, daar vragen ze zelf om. Ofzo. Niets aan de hand hoor mensen, loop maar door. Nee, dan de PVV, die kan écht niet.
De komende maand komt het verbond van VVD, PVV en CDA onder flinke druk te staan. Zoals u overal leest, ook hier op Dagelijkse Standaard, is de nieuwe bezuinigingsoperatie een serieuze test voor het kabinet. Een tussen-formatie, zou u hem kunnen noemen. Ook de partijen zelf hadden er een hard hoofd in dat het zou gaan lukken, al zijn ze er alledrie van overtuigd dat ze met elkaar verder willen. De komende anderhalve maand zal er nog genoeg ruzie tussen PVV en CDA, VVD en CDA en PVV en VVD uitgelicht worden door de media. U zult de indruk krijgen dat overleving voor Rutte en zijn manschappen ver weg is. Maar, ik heb nieuws voor u. De zwaarste hordes zijn allang achter de rug. PVV en CDA hebben overeenstemming over ontwikkelingshulp bereikt in ruil voor een milde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. PVV en VVD hebben overeenstemming bereikt over hervorming van het ontslagrecht en de werkloosheidswet. Wanneer het nu niet lukt een akkoord te bereiken, dan is dat te wijten aan onwil. Er is geen reden meer waarom de partijen er nu niet meer uit zouden kunnen komen. Ruzies die voor de bühne worden uitgevochten, vertonen slechts de ijdele hoop van NOS, NRC en Volkskrant dat de partijen er níét uitkomen.
Afijn, de volledige peilingen van deze week, met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: SP 33 (+1), VVD 31 (-), PVV 24 (+4), PvdA 14 (-3), D66 17 (-), CDA 12 (-1), GroenLinks 7 (-), ChristenUnie 5 (-1), Dierenpoes 3 (-), SGP 3 (-), Bejaarden 1 (-)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten