Kinderen 'nieuwe armen' zoeken hulp

Geen categoriemrt 04 2014, 12:00
Ouderen straks ook.

Het aantal aanvragen voor hulp aan Nederlandse kinderen die opgroeien in armoede is het afgelopen jaar fors toegenomen. De aanvragen komen vooral van 'nieuwe armen', schrijft de krant, zoals zzp'ers en ontslagen werknemers. Inmiddels groeien in Nederland zo'n 384 duizend kinderen op onder het bestaansminimum, zo'n honderdduizend meer dan vijf jaar geleden. Een derde daarvan kan niet meedoen met activiteiten op of buiten school door te weinig geld

Ik vind het bijzonder dat ontslagen werknemers in armoede leven. Uitgaande van een normale, bijvoorbeeld schuldloze, situatie zou dat in Nederland niet noodzakelijk hoeven zijn vanwege de verzorgingsstaat (ja, die is in aanleg voor veel dingen goed).
Voor zzp'ers begrijp ik het des te meer; die kunnen geen aanspraak maken op een ww-uikering, omdat ze daar geen premie voor betalen. Die exclusie is wat dat betreft terecht, want vrije keus om zzp'er te worden. Maar de effecten die we nu bij kinderen zien, komen terug op de oude dag; zzp'ers worden namelijk ook buiten onze pensioenfondsen gehouden. En dat is niet wenselijk, want een collectief pensioen is goedkoper voor de deelnemer dan een dure private verzekering. Als we straks geen golf arme zzp-oudjes willen, moeten we gaan nadenken over toegang tot de pensioenpotten voor zzp'ers. In ruil voor premie, uiteraard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten