De Utrechtse D66-fractie gelooft niet meer zo in anderen overtuigen en gaat net zo lief over tot dwang. 'Onteigenen' is dan weer een te krachtige maatregel, dus kiezen ze liever voor 'gedoogplicht', wat op hetzelfde neerkomt: er komen windmolens. Groen of woningbouw?
Grondeigenaren van de Utrechtse polders Rijnenburg en Reijerscop, zitten met een dilemma. Ze willen best groen doen maar er moet natuurlijk ook winst worden gemaakt. Het is dan véél lucratiever om woningen te bouwen, dan dat er zonnevelden en windmolens worden geplaatst. Om die reden willen de grondeigenaren dan ook geen windmolens. Ze dreigen zelfs hun grond niet af te staan als er windmolens op zouden komen.
GroenLinks en D66 kiezen liever voor acht windmolens, terwijl de PvdA, de VVD en het CDA liever woningen willen bouwen. Áls er woningen komen, dan komt er ook geld vrij voor een roeibaan, wat men daar blijkbaar belangrijk vindt.
Gordiaanse knoop De discussie in
Utrecht begon zich steeds meer te vormen naar een ware Gordiaanse knoop. En plots kwam daar D66-raadslid Maarten Koning met getrokken zwaard om die knoop door te hakken. Koning, die nog haast geen enkel concreet antwoord had gegeven tijdens de hele discussie, zegt ineens: 'dan gebruiken we toch gewoon de gedoogplicht?'
Gedoogplicht
De gedoogplicht wordt gebruikt voor bijvoorbeeld hoogspanningstorens in weilanden van boeren. In de praktijk komt het toepassen neer op het negeren van de wensen van de grondeigenaren en in dit geval gewoon toch acht windmolens neerkwakken op die grond. Daar worden de eigenaren voor gecompenseerd, ook in het geval van mogelijk toekomstig inkomensverlies, maar ambtenaren met een béétje verstand zetten dat natuurlijk zo laag mogelijk in.
Dwang66
Koning introduceerde z'n voorstel ook nog met:
"D66 houdt niet van onteigenen, dat moeten we hier niet willen."
Maar probeert het vervolgens wél met die gedoogplicht maatregel. Dat was wrijven in een vlek. Een vlek die wat Koning betreft nóg wel wat groter kon. Het grote bezwaar tegen de windmolens is namelijk de geluidsoverlast. En wat stelt Koning voor? Festivalterreinen inrichten rond die windmolens!
Plottwist
En dan ook nog een leuke plottwist: De Utrechtse PVV kwam met een concrete, duurzame en daadwerkelijk constructieve oplossing (zónder islam te noemen)! De bouw van een kleine kerncentrale op een nabijgelegen industriegebied. Kost 1,8 miljard maar dan heb je ook wat (na 2030): geen windmolens, veel woningen, geen CO2-uitstoot, iedereen blij.