Koerdische anti-ISIS strijdster mogelijk onthoofd

Geen categorieokt 28 2014, 8:07
Is Rehana aan een gruwelijk einde gekomen?
Rehana, de Koerdische strijdster die het boegbeeld werd van het verzet tegen ISIS omdat ze persoonlijk meer dan 100 jihadisten uit de weg had geruimd, is mogelijk gedood en daarna onthoofd door de extreem-islamitische terreurorganisatie.
Op Twitter doet dat gerucht in ieder geval de ronde; er wordt daarbij een foto getoond van het afgehakte hoofd van een vrouw die in ieder geval verdacht veel op Rehana lijkt.
Het zou een behoorlijke klap in het gezicht van de YPG zijn als Rehana inderdaad is omgekomen in de strijd. Elke succesvolle beweging moet een boegbeeld hebben (of een paar). Rehana was (aangenomen dat ze inderdaad dood is) niet alleen een geweldige strijdster, maar ook nog eens een fantastisch uithangbord voor de Koerdische strijd. Ze stond voor veel westerlingen symbool voor alle Koerden, die daarmee veel moderner en verwesterder leken dan de barbaren van ISIS.
Toch is er nog iets van goed nieuws: hoewel de dode vrouw op de foto behoorlijk op Rehana lijkt heeft de YPG haar dood nog niet bevestigd. Het is dus zeker niet onmogelijk dat ze nog altijd in leven is. Sterker nog, één persoon die kennis van zaken zegt te hebben laat weten op Twitter dat ze "fine and very much alive" is. Ik heb geen idee of de twitteraar betrouwbaar is, maar vond het in ieder geval reden om toch even naar hem/haar te linken.
Als de Koerden dit slim willen spelen moeten ze Rehana naar voren schuiven en snel wat foto's van haar delen waaruit blijkt dat ze inderdaad nog leeft. Hoe meer mensen denken dat ze dood is, hoe slechter; ze stond immers symbool voor het Koerdische verzet zelf.
Aan de andere kant, als ze wél vermoord en onthoofd is kan de YPG dat ook maar het beste snel bekend maken. Ze kan dan het respect krijgen van de wereld dat ze verdiende als anti-ISIS-heldin, en een martelaar worden voor de strijd tegen de Radicale Islam, niet alleen in Noord-Syrië en Noord-Irak, maar wereldwijd. Wellicht dat dit een beetje hardvochtig klinkt, maar symbolen hebben grote waarde, zeker in tijden van oorlog. En ja, zij is (of was) zo'n symbool.
Overigens zou het mij bijzonder verrassen als ze gevangen genomen en daarna onthoofd is, zoals sommige twitteraars beweren. De Koerden weten namelijk wat ze te wachten staat als ze zich gevangen laten nemen. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze hun wapens ooit zullen neerleggen; dan vechten ze zich liever dood in een poging om zoveel mogelijk ISIS-barbaren met zich mee te nemen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten