Koopkracht flink gedaald

Geen categorieapr 17 2014, 19:00
Gemiddeld 6 procent
De salarissen van de Nederlandse werknemer zijn vorig jaar flink gedaald: met gemiddeld zes procent. Bij ICT'ers zelfs met acht procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de stichting Loonwijzer. Onderzoeker Paulien Osse:

"De lonen reageren altijd later op de economische ontwikkelingen, maar de crisis laat zich op meer fronten voelen. De mensen voelen zich minder zeker van hun baan en ook de tevredenheid over het werk is gedaald."

Aan het onderzoek hebben ruim 185 duizend werkenden meegedaan en het blijkt, dat in alle sectoren fors is ingeleverd. De aanhoudende crisis houdt de arbeidsmarkt nog behoorlijk op slot, blijkt verder. Bijna driekwart van de werknemers verwacht dat ze het komende jaar bij dezelfde werkgever in dienst zijn. Tegelijkertijd zegt bijna de helft open te staan voor een nieuwe baan. Dat is iets meer dan in 2012.
Het aantal medewerkers dat dit jaar een salarisverhoging verwacht is gedaald, van 52 naar 48 procent. In de ict zijn de verwachtingen duidelijk hoger gespannen. Daar denkt 65 procent van de ondervraagden er dit jaar weer op vooruit te gaan. Het gemiddelde uurloon ligt overigens het hoogst in de vergrijsde onderwijssector (16 euro 40).
Na de koopkrachtaantasting van de gepensioneerden is deze koopkrachtdaling onder de werkenden bepaald geen reden om te veronderstellen dat de consument meer gaat uitgeven zoals de regering graag wil. Het beleid van dit rariteitenkabinet zet op deze manier de klok terug in plaats van vooruit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten