Kranten gegroeid dankzij kleiner formaat

Geen categoriemrt 29 2011, 16:30
Goed nieuws voor de kranten, door te kiezen voor het zogenaamde tabbloid formaat zijn de meeste kranten in oplage gegroeid, behalve de NRC die daalde in oplage, maar dat is terecht.

Vooral de Volkskrant groeide flink, met een betaalde oplage van 243 duizend exemplaren, 5 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder. Naast de Volkskrant noteerden ook Trouw ( 4,5 procent tot bijna 97 duizend exemplaren) en NRC.Next (4,2 procent tot bijna 72 duizend) een flinke plus. Verder verkochten het AD (1,5 procent groei tot 398 duizend exemplaren) en het Financieele Dagblad (1,7 procent tot 59 duizend) meer kranten. De Telegraaf blijft de grootste krant van Nederland met een oplage van 565 duizend, 2,6 procent meer dan dezelfde periode in 2009.

NRC Handelsblad moest 3,4 procent inleveren. De krant, die sinds kort ook op het compacte formaat is overgegaan, zakte van 189 duizend naar 183 duizend exemplaren. Het Nederlands Dagblad zakte minimaal (500 kranten) naar 29 duizend exemplaren, het Reformatorisch Dagblad ging van 53 naar 51 duizend stuks.

Over het algemeen een stijgende lijn voor de landelijke kranten. Een goede zaak. In het medium landschap is er ruimte voor en papier en internet. Beide zijn concurrent, maar ook aanvulling op elkaar. De groei van de een zal niet de daling van de ander inhouden. Voor de consument prima, er is tenslotte keuze.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten