Kredietbeoordelaar positiever over Nederland

Geen categoriejul 12 2014, 9:00
Triple A
De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch is weer positiever over Nederland. De overheidsfinanciën zijn hersteld en de economische vooruitzichten zijn licht verbeterd. Dit betekent dat Nederland de hoogste rating krijgt: AAA.
De rating agancy verwacht dat de staatsschuld dit jaar piekt op 75 procent van het bruto binnenlands product, terwijl eerder nog een stijging tot 80 procent rond 2018 werd voorzien. Daarbij is het overheidstekort nu kleiner dan de kredietbeoordelaar had verwacht. Ter vergelijking: in 2007 bedroeg de staatschuld nog 45 procent van het Bruto Binnenlands Product.
Het rating bureau gaat uit van een economische groei van 0,7 procent dit jaar en het dubbele daarvan voor 2015. Ondanks het tegenvallende eerste kwartaal verwacht Fitch een zich doorzettend economisch herstel voor de komende periode. Positieve punten zijn volgens Fitch dat de huizenmarkt is gestabiliseerd en dat de banken er wat beter voor staan dan enkele jaren geleden. Verder profiteert Nederland van het wegebben van de Europese schuldencrisis, waardoor het risico op hoge bijdragen aan noodkredieten voor andere landen ook is afgenomen.
Heel fijn die rating, maar ik zou zeggen: eerst zien en dan geloven, want de oorzaken van de crisis zijn niet aangepakt en de binnenlandse koopkracht is door lastenverwaring aangetast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten