Laat Kerst vooral commercieel zijn

Geen categoriedec 26 2011, 15:00
Paus Benedictus uitte zaterdagnacht kritiek op de vercommercialisering van het Kerstfeest dat volgens hem "de eenvoud van de geboorte van Christus" vertroebelt. De Heilige Vader riep gelovigen op om zich vooral niet af te laten lijden door de "oppervlakkige glitter" van Kerst en "werkelijke vreugde" te vinden in nederigheid en zelfreflectie.
Wellicht dat enkele strenggelovigen als de paus inderdaad geen vreugde ondervinden aan het zien van verlichte en versierde winkelstraten, het optuigen van een kerstboom en het uitwisselen van cadeaus met vrienden en familieleden. De meeste mensen, gelovigen en ongelovigen, vinden dat wel ontzettend leuk. Commercie heeft de Kerst zoals we die nu beleven geschapen. Daar is niets mis mee.
Waarom zouden we tijdens de donkere decemberdagen niet mogen genieten van Kerstversieringen en volgende week van het vuurwerk? Ziet de paus liever dat we stilletjes met de familie een avondje gedenken hoeveel we danken hebben aan onze Verlosser? Dat mag natuurlijk. Ieder z'n ding. Maar probeer ons geen schuldgevoel aan te praten en laat ons liever genieten van de glitter en weelde die we hier kennen. Het is immers Kerst!
Foto: Wikicommons / Roland zh
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten