Landen 'Arabische Lente' stijgers op Ranglijst Christenvervolging

Geen categoriejan 08 2014, 20:30
Vanmorgen publiceerde Open Doors weer haar jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging. Het gaat slecht(er) in veel Afrikaanse landen. Maar ook landen als Syrië, Libië en Egypte stijgen.
Elk jaar publiceert Open Doors een Ranglijst Christenvervolging. Vijftig landen waar christenen het moeilijk hebben. Wie het nieuws een beetje volgt, kan van tevoren de ontwikkelingen op die lijst al een beetje voorspellen. Ook dit jaar zijn er op de lijst geen grote verrassingen te bespeuren, alle verschuivingen zaten er dik in. De lijst geeft wel een hele trieste trend weer.
De gruwelijkheden werden in 2013 veel groter dan in 2012. Alle landen kunnen 100 punten halen. Vorig jaar haalde de nummer drie 74 punten. Dit jaar heeft de nummer tien al 74 punten. Gemiddeld zijn de vijftig landen op de lijst zeven punten gestegen. Dat is een forse achteruitgang.
Somalië
Op nummer 1 staat al jaren Noord-Korea. Ook dit jaar is dat niet anders. Dit is tegelijkertijd het enige niet islamitische land in de top-10 van de lijst. Nummer twee was vorig jaar in handen van Saoedi-Arabië. Dit land zakt naar plek zes. Niet omdat de situatie in dat land er op vooruit is gegaan voor christenen. Wel omdat andere landen Saoedi-Arabië voorbij streven. Op plek twee staat nu Somalië. In dit land zijn christenen hun leven niet zeker. De islamitische terreurbeweging Al-Shabaab kent geen genade.
Dat Somalië op plek twee staat, geeft een trend aan die al enkele jaren doorzet. In Afrikaanse landen, vooral Noord-Afrikaanse, krijgt de islam steeds meer macht en dat is slecht nieuws voor christenen. De Centraal Afrikaanse Republiek is een ander voorbeeld van een Afrikaans land waarin de omstandigheden voor christenen moeilijker worden. Fundamentalisten, ook uit buurlanden van de CAR, zaaien dood en verderf. Het land kwam vorig jaar niet voor op de ranglijst, nu is het in één keer doorgestoten naar plek zestien. Als de ontwikkelingen van eind vorig jaar in 2014 doorzetten, voorspel ik dat het land volgend jaar in de top-10 staat. Soedan, Libië, Eritrea en Nigeria zijn de andere Afrikaanse landen die hoog scoren.
Libië
Over Libië gesproken. Mede dankzij Westerse interventie werd de dictator Khadaffi verdreven. Sindsdien is het grote chaos in het land. Voor de christenen is dat slecht nieuws. Onder Kadhaffi had men het niet breed, maar de islamitische strijders die nu jacht maken op de christenen in het land zijn nog veel barbaarser. De Arabische Lente in dat land is dus knap mislukt.
Hetzelfde geldt voor Syrië. Het land stond twee jaar geleden nog op plek 36 op de lijst. Vorig jaar klom het naar plek elf, nu is het land zelfs te vinden op de derde plaats. Het onrecht tegen christenen in het land stijgt tot ongelofelijke hoogten. Nergens laat de Arabische Lente haar ware gezicht zo duidelijk zien. Dat is een trend in alle landen van de Arabische Lente overigens. Naast Libië en Syrië, stijgt ook Egypte een paar plaatsen op de lijst en komt terecht op 22. Nauwelijks een verrassing te noemen, gezien de ontwikkelingen in dit land. Pal achter Syrië, staat Irak op plek vier. Ook dat land heeft, vooral sinds enkele weken, te kampen met de perikelen die komen kijken bij de Arabische Lente.
IJstijd
Dat de Arabische Lente mislukt is, weten we al lang. Voornaamste vraag nu is: Tot waar strekt de Arabische IJstijd? En zijn er over een aantal jaar nog wel christenen in het Midden-Oosten? De hele ranglijst van Open Doors vindt u hier. En als u dan toch op de site bent van deze organisatie, kunt u meteen een donatie overwegen.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten