Leestips! De zaterdagbijlage van 1 maart 2014

Geen categoriemrt 01 2014, 10:00
Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven: tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'.
We geven de titel (wat direct ook de link is), en daaronder een korte beschrijving waar het artikel over gaat.
Ook in het economisch wonderland China dreigt jeugdwerkloosheid. Opvallend: vooral onder hoger opgeleiden.
De belg Peter Praet, econoom, zit sinds een jaar in het bestuur van de ECB. Hij wordt geïnterviewd door 2 Portugese journalisten. Over de gevolgen van de eurocrisis in Portugal, de rol van de ECB en het OMT.
Britse maatschappij is gesplitst in have's en have not's ten gevolge van ontwikkelingen financiële sector.
Joshua Kurlantzick denkt dat er een algemeen patroon zit achter de wereldwijde politieke onrust van dit moment: de opstand van de middenklasse tegen een steeds machtiger wordende elite.
Het omvallen van een grote financiële instelling kan grote negatieve gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit, de overheidsfinanciën en de economie. Deze gevolgen kunnen zo groot zijn, dat de overheid besluit om dergelijke instellingen te redden om erger te voorkomen. CBS-onderzoekers constateren een financieringsvoordeel van gemiddeld 67 basispunten voor banken met een balansomvang groter dan 10% van BBP en van 121 basispunten voor de grootste banken. Een significant verschil. In bijgaande link kunt u het CBS-rapport downloaden.
Adriaan Schout en Jan Marinus Wiersma doen praktische voorstellen voor een bestuurlijke hervorming van de Europese Unie, uitgaande van het subsidiariteirsbeginsel.
De waarheid over de Griekse tragedie mag niet verteld worden: hoogste begrotingstekort/werkloosheid/jeugdwerkloosheid ooit. EU aanpak werkt niet.
Uitgebreid persbericht (met nuttige grafieken) van de Europese Commissie van afgelopen donderdag, waaruit blijkt dat met name de eurozone de afgelopen 24 jaar niet tot nauwelijks economische groei heeft gekend (index steeg van 100 naar 101.2 in 24 jaar).
In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de mondiale ontwikkelingen in de robotica-industrie die een bedreiging vormen voor de werkgelegenheid.
Voor de liefhebber. Uitgebreid rapport (pdf) van Ecofin over hoe de reële economie het beste gefinancierd zou kunnen worden.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten