Leestips! De zaterdagbijlage van 29 maart 2014

Geen categoriemrt 29 2014, 10:00
Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven: tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'.
Aardig historisch overzicht van Michael Bordo. Hij verdedigt hier het (omstreden) standpunt dat de opbouw van de 'economische onevenwichtigheden' van target2 in de eurozone 'innovarief' is en een herhaling van de crisis van 1933 voorkomt. De lezer mag zelf oordelen.
Amancio Ortega, eigenaar van o.m. mode-keten Zara tracht zijn vermogen veilig te stellen door grootscheepse aankopen van vastgoed. Opmerkelijk: hij betaalt contant.
Manifest waarin de sociale misstanden ten gevolge van de eurocrisis in Spanje aan de kaak worden gesteld. Afgelopen weekend gingen vele duizenden de straat op in Madrid om te protesteren tegen de bezuinigingsmaatregelen, die de Spaanse regering oplegt op last van de troika.
IMF baas Christine Lagarde noemt de Chinese jeugd het voorbeeld voor wereldburgers...
Interessante column van Erwan Mahé, waarin wordt uitgelegd dat QE juist geen inflatie veroorzaakt, maar in feite een belasting is van de private sector.
Dit paper van Esther Alexander tracht een verband te leggen tussen inflatie, werkloosheid en het proces van doelbewuste inkomensherverdeling.
De nazistische wortels van het idee Europa - door de Duitser Rainer Hank.
Volgens Evans-Pritchard heeft Rusland buiten de Chinese goodwill gerekend...
Ze krijgen in Duitsland eindelijk ook in de gaten dat de nieuwe regering in Kiev bestaat uit een een conglomeraat van pragmatische gekken, dubieuze oligarchen en wrede ultranationalisten. Nu Hans van Baalen en Guy -'we have won'- Verhofstadt nog.
Over de Chinese arbeidsomstandigheden. Binnenkort in dit theater?
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten