Links is kleiner, maar ook machtiger dan ooit

Geen categorienov 28 2014, 16:45
EenVandaag constateert dat er in twee jaar tijd 20 zetels verdwenen zijn op links. Wordt Nederland rechts? Nee, was het maar zo eenvoudig.
De peilingen liegen er de laatste tijd niet om: de PvdA staat bij menigeen nog maar op 11 zetels, terwijl de SP stagneert en GroenLinks maar een schraal winstje boekt. Al met al staan de traditionele linkse partijen in de Tweede Kamer op een gigantisch netto zetelverlies:

U heeft nog geen 'vermist’-posters zien hangen, maar in Den Haag is waarschijnlijk code rood al gegeven: de linkse kiezer is zoek. Of eigenlijk: ongeveer een miljoen linkse kiezers.

De afgelopen twee jaar zijn maar liefst twintig zetels van de PvdA, de SP of GroenLinks als het ware verdampt. Kiezers vertrokken massaal bij de PvdA -die partij eindigt deze maand in de Stemming op een dieptepunt van 11 zetels. Maar als SP en GroenLinks niet profiteren, waar zijn die kiezers dan terecht gekomen?

EenVandaag pluist vervolgens alle enquetes na en komt dan tot de conclusie dat een hoop PvdA-kiezers terecht zijn gekomen bij de SP, terwijl veel SP-kiezers zijn overgestapt naar 50PLUS of de PVV. Daarnaast neemt ook D66 een groot gedeelte van de 2012-achterban van de PvdA voor diens rekening.
Het gevolg is dat de traditionele linkse partijen op een algeheel diepterecord staan. Radicale marxisten zullen ongetwijfeld meteen roepen dat dit het bewijs is dat Nederland 'verrechtst'.
Maar juist het tegenovergestelde is het geval: de linkse kiezer voelt zich niet meer gebonden aan partijen die doelbewust 'links,' 'arbeid,' of 'socialistisch'. De reden is namelijk eenvoudig: bijna alle politieke partijen houden er vandaag de dag een vorm van sociaal-democratisch gedachtengoed op na. Van de SP tot VVD en SGP wil geen enkele partij de verzorgingsstaat helemaal afschaffen, en wordt 'solidariteit' geprezen als een belangrijke universele waarde. Gelijkheidsdenken is tot diep in de aard van zo'n beetje iedere politieke partij in Den Haag doorgesijpeld.
Geen wonder dat de linkse kiezer zich dus niet meer beperkt tot slechts drie partijen: hij heeft momenteel de keuze uit een stuk of vijftien opties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten