Linkse krant Trouw blijft maar PVV bashen

Geen categoriesep 01 2014, 12:45
Trouw gaat sneller van 0 naar Geert Wilders dan een Bugatti Veyron van 0 naar 100.
Sybrand Buma en het CDA willen de verheerlijking van geweld door ISIS strafbaar maken in Nederland. Het is een interessant idee dat we niet zomaar moeten wegwuiven als 'niet-liberaal' en dus fout. Helaas is dat wel gebeurd. Het CDA-voorstel moet linea recta naar de prullenbak als het aan het kabinet ligt.
Hans Goslinga, politiek columnist van dagblad Trouw, heeft gisteren een stuk geschreven over Buma's voorstel. Goslinga staat achter het kabinet en is het dus oneens met Buma, zo blijkt:

De bedreigingen van de democratie komen niet alleen van buitenaf, zowel in de vorm van harde machtspolitiek als economisch succesvolle autoritaire systemen, maar evenzeer van binnenuit. Door haar aard is het systeem niet altijd even slagvaardig en daardoor kwetsbaar.

De grootste opgave is dat het kwetsbaar moet durven zijn. Nog altijd als een huis staat de uitspraak van de liberale politicus Carel Polak, minister van justitie in het kabinet-De Jong: "Democratie is niet een staatsvorm voor bange mensen."

Enfin, over de voor- en nadelen van het strafbaar stellen van de verheerlijking van het geweld door de genocideplegers van ISIS kunnen we uren discussiëren. Maar dat gaan we nu niet doen. Daar lijkt het Goslinga ook niet om te doen, want in zijn laatste alinea heeft de Trouw-columnist het ineens over Geert Wilders en de PVV. Lees maar:

Buma is consistent. In 2006 stelde hij voor partijen te verbieden die uit zijn op de ondergang van de democratie. Dat lijkt logisch, maar het past niet in onze democratische traditie, die ruimte heeft gegeven aan communisten, nationaal-socialisten en staatkundig- gereformeerden, stuk voor stuk stromingen die democratievijandige stelsels nastreefden. De vraag is of Buma ook consequent is. Ging hij in 2010 niet regeren met een partij die voor haar strijd tegen de islam bereid is de democratische rechtsstaat opzij te zetten?

Ik snap best dat Trouw een linkse krant wil zijn die een heel specifieke doelgroep bedient (een mix van CDA-, ChristenUnie-, PvdA- en GroenLinks-stemmers) - en daar heb ik geen enkel probleem mee - maar ouwe koeien uit de sloot halen om een punt te maken is wel heel triest. Bovendien maakt Goslinga geen enkel punt. De opmerking over de PVV is helemaal niet relevant voor zijn column.
Het kabinet dat van oktober 2010 tot april 2012 werd gedoogd door de PVV was een prima kabinet, dat wat mij betreft de volle rit had moeten uitzitten. Geen moment werd de democratische rechtsstaat "opzij gezet". Het was een centrum-rechts en conservatief-liberaal kabinet dat werd gedoogd door de PVV. Niets meer, niets minder. Maar niet voor Goslinga.
Goslinga is een rancuneus man. Als hij het woordje 'PVV' hoort vallen of de naam 'Wilders', dan werkt dat als een rode lap op een stier. Woest wordt Goslinga dan, oncontroleerbaar boos. Dat blijkt wel. Zijn columns worden er niet beter van. Jammer hoor.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten