Marianne Zwagerman vindt PowNed maar niks

Geen categorieapr 23 2011, 20:30
Marianne Zwagerman, één van de drijvende krachten achter de oprichting van de publieke omroepen PowNed en WNL, vindt die eerste maar niets.
Ze is hevig teleurgesteld in de koers van haar geesteskind, aldus het een ieder tegenvallende Joop.nl.
De reden? PowNed zou niet 'jong' genoeg zijn.

Directe aanleiding voor haar ontboezeming is de start bij PowNed van het voetbalprogramma Heilig Gras, gepresenteerd door oerbabyboomer Henk Spaan (1948). Het na PowNews tweede tv-programma van de kindmannenomroep is gebaseerd op een bijna twintig jaar oud tijdschrift dat Spaan samen met Matthijs van Nieuwkerk oprichtte. PowNed werkte zich het publieke bestel binnen met de belofte de omroep op jongeren te richten met andersoortige onderwerpen en nieuwe mensen. In de praktijk blijkt de omroep gedomineerd door 40plussers, die net als Zwagerman opvallend vaak banden hebben met De Telegraaf.

Och Marianne toch, wat zul je het zwaar hebben zeg. Je had dit natuurlijk totaal niet kunnen verwachten. Welnee, omroepen geleid en gerund door jonge kerels van mijn leeftijd, zonder ervaring, doen het normaal gesproken immers bui-ten-ge-woon goed. Zie bijvoorbeeld...
Uh.
Nou ja, wie heeft er behoefte aan realiteitszin als je ook gewoon even kunt uithuilen op de NRCV om vervolgens met een lekkere, warme knuffel getroost te worden door de zichzelf veel te serieus nemende salonsocialisten van Joop.nl?
PowNed moet niet 'gemaakt worden' door 'jonge gasten', maar door ze gekeken worden. Het publiek van deze omroep moet redelijk jong zijn, dit in tegenstelling tot de oudjes die naar bijvoorbeeld Max, de VARA, de NCRV... en eigenlijk iedere andere publieke omroep kijken. 
Wat dat betreft is PowNed ongetwijfeld behoorlijk succesvol. PowNews is bijna puberaal te noemen - en, als 26-jarige sprekende, buitengewoon vermakelijk. Het is Hans Teeuwen in nieuwsvorm: ideaal voor mijn generatie. Heilig Gras is serieuzer, maar dat is niet per definitie verkeerd. Sterker nog, ter afwisseling is dat juist buitengewoon prettig. Daar komt bij dat het juist voor jonge kijkers bijzonder interessant is dat Spaan aandacht besteedt aan de rijke historie van de voetballerij; iets dat door vrijwel iedere andere omroep, inclusief de NOS, genegeerd wordt.
Nee, Zwagerman heeft niets te zeuren. Sterker nog, ze mag zich in de handen wrijven dat PowNed het zo goed doet. En Joop? Ach, die moet eerst maar eens de hand in eigen boezem steken.
(En ja, ik besef dat dit nieuws al iets ouder is, maar het viel me vandaag pas op; vreemd genoeg bezoek ik Joop.nl nou niet direct dagelijks)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten