Mazelen en de ouderlijke macht

Geen categoriejul 18 2013, 20:00
Spruyt.
Onze eigen Bart Jan Spruyt heeft samen met Arnold Huijgen een prima column geschreven over mazelen, inentingen, de ouderlijke macht én de staat. Lees het hele stuk even op Volkskrant.nl.
Hier een kerncitaat:

Achter dit vertoog tegen godsdienst, verpakt als appèl aan predikanten, gaat een fundamentele verschuiving van grondrechten schuil. Natuurlijk is er een religieuze dimensie, maar de argumentatie in reformatorische kring gaat zeker niet alleen om de uitleg van bepaalde bijbelteksten.

Die houding vloeit voort uit cultureel verzet tegen het verdwijnen van een godsdienstige horizon in onze samenleving en tegen de maakbaarheidsgedachte, de mens die alles wil beheersen in een onttoverde wereld, wat voor bevindelijk-gereformeerden een uiting van stuitende hybris is. Het gaat om de vrijheid van een minderheid om keuzen te maken die de meerderheid onwelgevallig zijn.

Dit is volkomen juist... en het is ook meteen één van de grote problemen van het moderne Westen. Nog niet zo heel lang geleden wisten onze politici nog dat de democratische rechtsstaat betekent dat je de meerderheid niet alleen tegen minderheden beschermt, maar andersom ook. Tegenwoordig is het echt één en al majoritism dat de klok slaat, ja, net zoals in het Turkije van Recep Tayyip Erdogan.
Op termijn - nu al zelfs - gaat dat enorme problemen veroorzaken, dat kan niet anders. Het is dan ook buitengewoon prettig om te zien dat in ieder geval Spruyt en Huijgen zich daar tegen verzetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten