Meer levensgevaarlijke wietkwekerijen opgerold in Randstad

Geen categoriejan 23 2015, 9:00
2014 was een succesvol jaar voor crime fighters.
De gemiddelde voorstander van de legalisering van drugs zal wel weer beginnen te koken van woede, maar ik vind het juist geweldig nieuws: netbeheerder Stedin heeft in 2014 maar liefst 1600 wietkwekerijen opgerold in de Randstad, drie procent meer dan het jaar ervoor. De jacht op illegale wietkwekerijen wordt steeds professioneler, en daar ben ik blij om. Stedin zit de criminelen op de huid, maar het kan altijd beter. Citaat:

Tegelijkertijd werd ook meer energiefraude ontdekt in onder meer de provincies Zuid-Holland en Utrecht, waar Stedin actief is. ''De stijgende lijn zet zich gestaag voort door een proactieve aanpak. Toch zijn de gevaarlijke gevolgen van hennepkwekerijen en het belang van het melden nog niet genoeg in onze samenleving doorgedrongen. Het aantal kan en moet nog veel hoger," zegt Stedins hoofd fraudebestrijding Peter van ’t End.

Stedin is actief betrokken bij het oprollen van wietkwekerijen, omdat er bijna altijd sprake is van energiefraude. Criminelen die een (huur)huis volstouwen met wietplantjes willen namelijk zoveel mogelijk geld verdienen in zo'n kort mogelijke tijd. Wat doen ze dan? Ze jatten elektriciteit van de buren, die plotseling met een veel hogere energierekening worden geconfronteerd.
Die energiefraude is niet zonder gevolgen: er ontstaan erg veel brandgevaarlijke situaties. Ik overdrijf niet. Volgens officiële cijfers ontstaat twintig procent van de woning- en bedrijfsbranden door illegale wietkwekerijen. Van 't End: "Levensgevaarlijk. Niet alleen voor de kweker of bewoner, maar ook voor vaak onwetende buren." Daarnaast is er ook erg vaak sprake van forse waterschade. Daar wordt niemand gelukkig van.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de criminelen die rondlopen met illegale vuurwapens en bakken met zwart geld verdienen aan deze praktijken. Wie denkt dat de drugs vooral bedoeld is voor binnenlandse consumptie heeft het mis. De meeste wietteelt is bedoeld voor, jawel, het buitenland. Het is zaak om de jacht op illegale wietkwekerijen te intensiveren. Naar schatting heeft Nederland zo'n 30.000 van die levensgevaarlijke kwekerijen staan in huizen, bedrijfspanden, etc. Wat mij betreft gaan we ze allemáál oprollen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten