Megarelativist Sylvana: schande dat de VS orkaan in Florida belangrijker vinden dan in Haïti!

Geen categorieokt 08 2016, 19:00
Voor iemand die elke gebeurtenis prima weet te framen, lijkt Sylvana Simons nog niet helemaal de basisprincipes van journalistiek te snappen.
Het is werkelijk te schandalig voor woorden: een enorme orkaan teistert Florida, een groot deel van de staat met 20 miljoen mensen is een no-go-zone, vier mensen zijn omgekomen.. en de Amerikaanse media berichten over Florida. Hoe durven ze! En dat terwijl er aan de andere kant van de zee een land van 10 miljoen mensen ligt dat óók geraakt is door de storm. Er wordt wel over bericht, maar in veel mindere mate. Rara, hoe kan dat?
Het is bijna tenenkrommend dat ik dit hier nog moet gaan uitleggen, maar helaas lijken er toch altijd mensen te zijn die zulke basale principes als dit niet snappen. Dus hier komt het: mensen interesseren zich aanzienlijk meer voor dingen die in hun eigen omgeving gebeuren. Media willen schrijven over dingen die hun lezers interesseren. Dus media schrijven over dingen die in de buurt gebeuren. Snappez-vous, Sylvana?
Maar nee: volgens deze vrouw is Haïti eigenlijk veel belangrijker. Ja, natuurlijk, de teller aan doden staat daar al veel hoger dan in de Verenigde Staten, en ja dat is triest. Toch is het niet verwonderlijk dat ook niet-Amerikaanse media liever schrijven over Florida dan Haïti. Dat eerste is één van de belangrijkste staten van hét machtigste land ter wereld, en dat tweede een relatief betekenisloos eilandje waar men na de zoveelste allerverwoestende natuurramp nog steeds geen voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. Ja, het is een arm land, maar dat zijn wel meer landen in die regio. Toch liggen de dodentallen op dit eiland altijd vele malen hoger dan in bijvoorbeeld Cuba of Jamaica, wat simpelweg volstrekt onnodig is. Niet dat de bevolking daar echt veel hieraan kan doen: een stevig corrupte regering helpt natuurlijk niet.
Wat echter óók niet helpt is dit soort opmerkingen van de DENK-diva, die nog steeds in de waan leeft dat alles en iedereen even belangrijk zijn. Toch zie ik haar zich niet druk maken om activisten en journalisten die in landen als Saudi-Arabië en Turkije en masse opgepakt worden voor de kleinste vergrijpen, maar schreeuwt ze wel van de hoogste toren als de Albert Heijn kinderen wil verblijden met afbeeldingen van Sinterklaas en Zwarte Piet.
Hoe zou dat nou komen hè?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten