Mient Jan Faber: 'Het was flauwekul'

Geen categoriefeb 26 2014, 16:00
Wijsheid komt met de jaren
Mient Jan Faber, hèt gezicht van het linkse, christelijke IKV (Inter Kerkelijk Vredesberaad) noemt nu het demonstreren tegen kernwapens 'flauwekul' en 'romantiek'. Mooi is dat. Het publieke domein als 'Kindergarten', maar wel met enorme consequenties. Ik kan me de optredens destijds ('Stop de -neutronen- Bom') van deze linkse kwast nog heel goed herinneren. Samen met Pax Christie en FNV. Met mensen als Wim Bartels en Nico Schouten. Linkse politieke activisten, die allemaal enorm overtuigd waren van het eigen gelijk en het woord 'zelfkritiek' niet hadden uitgevonden.
Faber over de befaamde leuze van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) 'Help de kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Nederland': 'Dat was allemaal romantiek. Het idee van een kernwapenvrije wereld is flauwekul, daar zal nooit iets van terechtkomen'. En dat zegt de man die in 1983 ruim een half miljoen mensen wist te mobiliseren tegen kernwapens. Anno 2014 beweert hij echter het tegenovergestelde:

"Er is geen betere garantie voor de wereldvrede dan het kernwapen. Natuurlijk weet je het nooit 100 procent zeker. Er kan ergens een Hitler opstaan. Maar dan zullen de andere grootmachten collectief reageren om het gevaar af te wenden. Er is alle reden om gerust naar bed te gaan.”

Tja, dat zeiden nuchtere mensen toen ook al. De wijsheid komt met de jaren zullen we maar zeggen, het kan verkeren.
Faber deed zijn uitspraken over de toenmalige strijd tegen kernwapens in het maandblad 'Kerk in Den Haag', naar aanleiding van de internationale nucleaire top, die eind maart in de hofstad gehouden wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten