Miljoenen euro's verspild aan griepmedicijn

Geen categorieapr 10 2014, 17:00
Tegen vogelgriep
De Volkskrant meldde vanochtend dat onderzoekers die jarenlang hebben gestreden om inzicht te krijgen in het griepmedicijn Tamiflu nu de doeltreffendheid van het medicijn ernstig in twijfel trekken. Overheden die enorme voorraden van het griepmedicijn hadden aangelegd na de uitbraak van het vogelgriepvirus, hebben zodoende miljoenen euro's over de balk gegooid. De Volkskrant:

"De rel is ontstaan na een gezamenlijke publicatie van het gerespecteerde Cochrane Review onderzoeksnetwerk en de British Medical Journal, die onvoldoende bewijs vonden voor de werking van het griepmedicijn. Ze concludeerden dat het medicijn weinig tot geen gunstig effect op het herstel had, maar wel de nodige negatieve bijwerkingen."

Uiteraard worden de conclusies door fabrikant Roche ontkend, maar deze heeft het onderzoeksteam nooit volledige inzage willen geven in de Tamiflu onderzoeksgegevens. Dan moet je ook niet raar opkijken als je beschuldigd wordt van manipulatie. Het lijkt me van groot belang dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht, want als pharmaceuten zo makkelijk gegevens kunnen manipuleren en er zoveel belastinggeld mee is gemoeid dan schreeuwt dat om maatregelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten