'Minder ambassades en snijden in diplomatie'

Geen categoriemei 30 2013, 17:00
Klinkt heel onverstandig.

De diplomatieke dienst moet drastisch op de schop, adviseert een commissie onder leiding van oud-procureur generaal Docters van Leeuwen. Er moet onder meer een diplomatenacademie komen en het aantal ambassades moet omlaag.

Klinkt mooi, want klinkt als minder bestuurlijke brei en wat dies meer zij. Maar er is een keerzijde. Hoe weinig invloed we ook (denken te) hebben op ambassades en diplomaten, ze zijn wezenlijk een verlengstuk van de Nederlandse staat in het buitenland. Als zodanig worden ze ook gecontroleerd en aangesteld door het democratisch gekozen parlement.
Echter, nu schrijft Docters van Leeuwen in zijn rapport dat de diplomatieke dienst kleiner moet vanwege de toenmende invloed van non-gouvernementele organisaties (NGO's). Sorry, maar daarvoor dient de Nederlandse staat niet uit de weg te gaan. De invloed van NGO's is veel te groot, voor als we bedenken dat ze volstrekt ondemocratisch zijn en bijna a priori het Nederlandse belang ondermijnen in het kader van 'een eerlijke wereld volgens mensen die het beter weten'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten