Minister Israël: 'Assad kon dit weleens overleven'

Geen categoriejun 11 2013, 9:00
Ja.
Israëls minister van inlichtingen en strategische zaken, Yuval Steinitz, zegt dat Bashar al-Assad de rebellie van soennietische extremisten weleens kon overleven.

Assad, Steinitz added, might just survive this war intact. “At this point, the opposition is unable to advance to its goals, and Assad's government still survives, and is even thriving in some ways, with strong support from Iran and Hizbullah. With this help, Assad is likely to win the war and continue to rule.

Als dat zo is doet het westen - en ook Israël, trouwens - er verstandig aan om Assad niet té veel tegen zich in het harnas te jagen. Geen mens zal een groot fan van hem zijn, maar daar gaat het hier niet om: het gaat hier om veel belangrijker realpolitike overwegingen.
Overigens toont dit weer eens het amateurisme aan van Europa. Zoals u weet ben ik tegen een interventie in Syrië: ik geloof er niets van dat de rebellen beter zijn dan Assad, die religieuze minderheden in ieder geval met rust laat (wat niet zo raar is, aangezien hij er zelf één is). Als je er dan toch mee bemoeit, moet je het ook goed doen.
De EU heeft nu een enorm probleem: ze hebben Assads vijanden geholpen, maar niet op zo'n manier dat ze daadwerkelijk konden (kunnen?) winnen. Hoe denken de premiers en natuurlijk de leden van de Europese Commissie dat Assad reageert als hij deze strijd uiteindelijk in zijn voordeel beslecht?
Daarom is het van belang om de rebellen nu meteen al los te laten, en om tafel te gaan zitten met Assad. Het is vervelend om internationaal pas op de plaats te maken, maar het is nog vervelender dat je keihard onderuit gaat omdat je de zwakste partij tot het einde toe hebt gesteund.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten