Minister Timmermans draait en discrimineert

Geen categoriedec 20 2013, 12:45
De minister van Buitenlandse Zaken behandelt Israël heel duidelijk anders dan andere landen.
Minister Timmermans (PvdA) heeft de Kamervragen beantwoord inzake het opzeggen van de samenwerkingsovereenkomst van het Nederlandse waterbedrijf Vitens met het Israëlische zusterbedrijf Mekorot.
Dat antwoord is echter tegenstrijdig. Het zegt zowel dat het Israëlische waterbedrijf geboycot zou moeten worden, als dat dit niet zou moeten.
Zo staat enerzijds in het antwoord op de Kamervragen van het ministerie: “Het kabinet hecht eraan te benadrukken dat het, conform staand beleid, tegenstander is van boycots van Israëlische bedrijven en instellingen.”
Maar in volstrekte tegenspraak staat er ook dat het ministerie: “het Nederlandse ontmoedigingsbeleid heeft toegelicht” voor activiteiten buiten “de Groene Lijn”.
Mekorot levert water aan Joden en Arabieren, binnen en buiten “de Groene lijn”, zonder aanzien des persoons. Net als alle Israëlische bedrijven dat doen. Dus eigenlijk vindt het ministerie dat alle Israëlische bedrijven geboycot moet worden.
Vitens interpreteerde het advies van het ministerie ook zo. Want Vitens zegde de samenwerking op met het argument dat het “zich wil houden aan (inter)nationale wet- en regelgeving”.
Het Nederlandse ‘ontmoedigingsbeleid’ is trouwens uiterst merkwaardig. Het gaat om het zogenaamde ‘gebied C’ van de Westbank, dat Israël momenteel volkomen legaal bestuurt. Dat is vastgelegd in de in 1993 gesloten vredesakkoorden van Oslo, die door de EU gegarandeerd zijn. Overigens woont daar slechts 4% van de Palestijnen van de Westbank, de overige 96% woont in gebied met Palestijns zelfbestuur.
Nog vreemder is dat er geen ‘ontmoedigingsbeleid’ is voor islamitische landen. Integendeel. Recent heeft de EU een visserijovereenkomst met Marokko gesloten, die inhoudt dat de zee van de volledig bezette Westelijke Sahara mag worden leeg gevist, ten nadele van de bezette bewoners van de Westelijke Sahara.
Volkomen absurd is de situatie met het door Turkije bezette Noord-Cyprus. Die bezetting wordt door de EU aangemoedigd, bijvoorbeeld door de subsidiëring van de aanleg van wegen in bezet gebied.
Gelden er voor islamitische landen soms andere normen dan voor de enige joodse staat? Minister Timmermans heeft dat tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden vorige week toegegeven; Europa discrimineert Israël. De Israëlische krant ‘The Jerusalem Post’ rapporteert dat hij letterlijk heeft gezegd dat “Europa voor Israël andere standaarden hanteert dan voor andere landen in de regio.”
Het is dus bewust beleid dat de enige Joodse staat anders behandeld wordt dan islamitische landen. Timmermans doet daar niet eens meer geheimzinnig over. Discriminatie van Joden is dat vreemd?
Tom Struick van Bemmelen is voorzitter van Likoed Nederland en oud-lid van de Eerste Kamer
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten