Mona Keijzer steeds populairder bij Nederlandse kiezer

Geen categoriemei 17 2012, 14:00
Zelfs PVV-kiezers zien Mona Keijzer wel zitten als leider van het CDA. Gaat ze het winnen van Sybrand van Haersma Buma?
De afgelopen weken is langzaamaan duidelijk geworden: CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma maakt de meeste kans op het lijsttrekkerschap van het CDA. Maar Buma zal niet in de eerste ronde al meer dan 50 procent van de stemmen weten binnen te harken. Mona Keijzer, de in Volendam geboren moeder van vijf, lijkt in de peilingen voldoende stemmen van CDA-leden te trekken om een tweede ronde te forceren.
Keijzer vertegenwoordigt de nieuwe generatie binnen het CDA als geen ander. Niet voor niets is zij populair onder de jongere CDA-leden. Keijzer weet de behoudende rechtervleugel van het CDA aan zich te binden, omdat ze niet wegrent voor de PVV. Het domste dat je kunt doen, is de PVV bij voorbaat uitsluiten. Keijzer weet wat er leeft bij de gewone Nederlander, omdat ze zelf een gewone Nederlander is. Ze maakt zich, net als veel Nederlanders, grote zorgen over de betaalbaarheid van de zorg en ze gelooft niet, net als veel Nederlanders, dat privatisering de oplossing van alles is.
Morgen wordt hoogstwaarschijnlijk bekend dat er een tweede ronde komt, wat betekent dat er tot 1 juni campagne wordt gevoerd door Buma en Keijzer. De CDA-leden hebben dus nog even de tijd om zich achter de oren te krabben: hoewel Buma inhoudelijk sterk is en veel ervaring heeft in het Haagse, weet buitenstaander Keijzer zich perfect in de kijker te spelen bij de PVV-kiezer. Wat is belangrijker? Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat maar liefst 22 procent van de PVV-kiezers de voorkeur geeft aan Mona Keijzer. Slechts 9 procent van die kiezers ziet liever Van Haersma Buma als lijsttrekker van het CDA.
Voor CDA'ers die bang zijn dat Keijzer de Haagse slangenkuil niet aan zou kunnen: ze krijgt alle steun van Aart Jan de Geus, voorzitter van het Strategisch Beraad. "Ze is echt een talent. Ik denk ook echt dat ze het grote werk aan kan. En wat mij is opgevallen is dat ze een hele mooie mix heeft tussen solide en sociaal. Ze spreekt warm over mensen, maar het is ook een hele broodnuchtere dame."
Ik ben benieuwd waar de achterbannen van Liesbeth Spies, Marcel Wintels, Madeleine van Toorenburg en Henk Bleker naartoe gaan in de tweede ronde. Keijzer zou zomaar de eerste vrouwelijke lijsttrekker van het CDA kunnen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten