Mooie schoenen, een topprioriteit van de Verenigde Naties

Geen categoriejun 08 2013, 16:00
Belangrijker dan drinkwater en het terugdringen van cholera.
Echt waar. Want mooie schoenen zijn niet alleen belangrijk, ze zijn ook een stijlvolle eerste levensbehoefte.
Laten we direct een belangrijke les leren. Schoenen hoeven niet comfortabel te zijn. Trainingsbroeken en warm behangplaksel zijn comfortabel - en horen dat ook te zijn. Schoenen niet. Echter, er bestaat wel degelijk een positief verband tussen de comfortabele en esthetische kwaliteit van schoenen. In die zin dat als u zeshonderd euro uitgeeft aan schoeisel, u de winkel verlaat met Tod’s, Church’s of Santoni’s. Niet de pata’s (dat is straattaal voor Nike AirMax) van de kansenjeugd, zullen we maar zeggen.
U heeft natuurlijk naar aanleiding van mijn schrijverij over de wondere wereld van het passende pak, zulks aangeschaft. Prachtige stof, gegoten pasvorm, verfijnde details. De Nederlandse man heeft dat in zich. Hij is niet te beroerd om zich, mits goed geïnformeerd en geënthousiasmeerd, in het nieuw te steken. Dat valt te prijzen. Wat minder valt te prijzen is dat diezelfde man ook in staat is om een geweldig pak te verpesten door een stel Ecco’s met rubberen zolen. Alsof u sushi afmaakt met reuzel.
Enfin, wat voor soort schoenen wilt u wel hebben? Dat is betrekkelijk gemakkelijk vast te stellen. U wilt schoenen met leren zolen. Als u dat als criterium introduceert, valt er al zoveel lelijks af. Het is een schifting waarvan u geen spijt zult hebben. Voor uw nette schoenen (en dat dienen ze allemaal te zijn, want met de weinig bevredigende vrijetijdsschoenen houdt u zich maar in uw eigen tijd bezig) wilt u overigens niet alleen leren zolen, neen, u wilt een schoen die in zijn geheel van leer is vervaardigd. Joh, het leven is zo makkelijk, net als schoenen kopen.
Voor bij uw pak gaat u eigenlijk altijd voor zwart. Dat is de regel. Die de meesten, waaronder ikzelf, graag aan hun laars lappen. Een donkerblauw pak met zwarte schoenen; het kan alleen als beide van absolute topkwaliteit zijn. (Dan raad ik het ook geenszins af, integendeel!) Maar zijn schoenen en pak leuke middelmaatjes dan doet de zwart-donkerblauwcombinatie niet zozeer pijn aan de ogen, als wel in uw keel, vanwege opborrelend maagzuur.
Ga dus gerust voor cognac of kastanjebruin schoeisel. Het liefst laag, maar als u wat kekker voor de dag wilt komen (heeft u een moeilijke bril, check dat, want dan wilt u kek voor de dag komen), gaat u voor de halfhoge schoenen. Het nadeel van halfhoog is dat ze uw mooie kousen verhullen. Daarnaast zijn ze praktisch ondraaglijk (letterlijk) als u zoals ondergetekende uw broekspijpen op een diameter van 16,5 centimeter draagt. Da pas nie.
U hoeft overigens niet per se voor glad leer te gaan, ook niet als u formeler gekleed wilt gaan. Zoals stijlicoon the Duke of Windsor ons decennia geleden al leerde, is suède een te bijzonder leer om alleen voor het buitenleven te reserveren, het kan in harmonie gecombineerd worden met allerhande pakkenpret.
Nu we weten wat correct en een beetje gek is, wat is dan de mode van het moment? Door welk schoeisel glijden vrouwen van hun stoel af? Welnu, ik ben bang dat het de twenties two-tones zijn. Wordt het gladde leer van uw schoenen gescheiden door crèmekleurig gladgestreken suède? Dan kan ik u vrolijk mededelen dat het schone geslacht uw lach a priori met die Leonardo diCaprio zal verwarren. Iets met The Great Gatsby.
Mocht u zichzelf overigens een wat bonkiger man vinden, dan waant u zich gewoon Steve Buscemi in de hitserie Boardwalk Empire. In ieder geval helpen de two-tones u terug te reizen naar een tijd waarin zelfs rebellen begrepen dat ze hun onaangepaste natuur niet moesten demonstreren met een gescheurde spijkerbroek (gewaagd joh) en derhalve ook gewoon driedelig met das droegen. Niet verkeerd.
Het gaat wat ver om te stellen dat schoenen de man maken, maar ze maken wel het plaatje. En ze zijn leuker dan voedselhulp, dat ook nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten