Moslims ontdekten Amerika?

Geen categorienov 16 2014, 12:00
Volgens de Turkse president Erdogan waren het moslims die als eerste voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld. Maar natúúrlijk!
In een gezond land wordt de grootste onzin verkondigd door de marginalen, de mislukten, de weinig welbespraakten en de werklozen. Over neppe maanlandingen, over 'false flag'-aanvallen op passagiersvliegtuigen uit Maleisië en wolkenkrabbers in New York, over chemtrails en over dat Elvis Presley nog zou leven. Voor wie graag een portie onzin wil geloven, zijn er voldoende bandwagons beschikbaar om achterop te springen. In een gezond en vrij land is er ook de vrijheid je met abjecte onzin te bemoeien, maar is zo'n samenleving ook sterk genoeg om dit soort idiote geluiden te verdringen naar de marges en de achtergrond.
In een land met een ziek politiek klimaat kom je zulke idioterie ook tegen. Maar daar worden dit soort geluiden niet vertolkt door randfiguren, maar door de bestuurlijke elite. Turkije is zo'n land: daar verkondigt de president gewoon ahistorische fictie en scoort er nog mee ook:

Voor de meeste mensen die geschiedenis hebben gehad op de middelbare school staat het buiten kijf: Columbus ontdekte in de 15e eeuw Amerika. Maar volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zit dat heel anders. Niet de beroemde ontdekkingsreiziger ontdekte het continent, maar moslims deden dat al 300 jaar eerder.

De president zei dat zaterdag in een televisietoespraak in Istanbul. „Het contact tussen Latijns-Amerika en de islam bestaat al sinds de twaalfde eeuw. Moslims ontdekten Amerika in 1178, niet Christoffel Columbus.”

Behalve de wil om op te scheppen over zijn religie, zijn er nooit bewijzen gevonden die Erdogans claim ondersteunen. De archeologie heeft nooit resten kunnen vinden van een islamitische gemeenschap die in Zuid-Amerika zou hebben geleefd rond de twaalfde eeuw, laat staan dat DNA-technisch uitvindbaar is dat bewoners uit het Midden-Oosten hun genetische handtekening hebben achtergelaten op het continent.
Erdogan verkondigt dus gewoon feitvrije nonsens over de ontdekking van Amerika, over Israël, en eigenlijk over alles wat er maar te betwisten valt. Hij vergiftigt zijn land daarmee met een onterecht gevoel van religieuze superioriteit. En hij kan dit ook straffeloos blijven doen, waarmee Erdogan eerder een symptoon is dan de oorzaak. Zoals ik al zei: de Turkse samenleving is ziek, en alleen een nieuwe Ataturkse Verlichting kan nog hoop bieden. Wie maakt er van Turkije weer een gezond en modern land?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten