Nachtmerriecoalitie in paniek

Geen categoriefeb 14 2014, 12:44
Yes! Er is paniek uitgebroken door Pechtolds steun voor een motie van wantrouwen tegen Plasterk.
Oh ja, dit gaat echt he-le-maal de goede kant op:

De zaak-Plasterk ontaardt in een crisisachtige situatie in de coalitie. De ruzie tussen coalitiepartner PvdA en gedoger D66 over de motie van wantrouwen tegen de minister van Binnenlandse Zaken raakt nu ook de stabiliteit van het kabinet Rutte II. In de coalitie is paniek uitgebroken.

Volgens ingewijden hangt het kabinet "boven de afgrond." En dan niet alleen omdat Diederik Samsom nu een pesthekel heeft aan Alexander Pechtold (en andersom), maar ook omdat PvdA'ers het zélf gehad hebben met hun politiek leider. Zij vinden dat hij zich te veel heeft laten gaan tijdens en na het debat over Plasterk, en dat hij zijn emoties niet de baas was. Als dat nou de eerste keer was, oké. Helaas weten juist PvdA'ers dat dit allerminst een eenmalig probleem was; Samsom is nu eenmaal een agressief mannetje.
"Dom en onhandig”, zegt een ervaren PvdA-fractielid tegen De Telegraaf over Samsoms opmerkingen aan het adres van Alexander Pechtold. "Samsom had dat persoonlijk tegen Pechtold moeten zeggen, en niet op tv.” Een ander voegt daar aan toe: "Dat Samsom is ontploft is niet slim. Als ik hem was geweest had ik benadrukt dat je blij bent dat CU en SGP een andere afweging hebben gemaakt." Tenslotte zegt wéér een ander PvdA-kamerlid dat er bij de volgende verkiezingen vrijwel zeker "scherpe woorden" zullen worden uitgesproken over deze materie. De hele fractie vindt namelijk dat Samsom zich op een wanstaltige en onprofessionele wijze gedragen heeft.
Ondertussen probeert het kabinet ervoor te zorgen dat CU, SGP en met name D66 enigszins ontspannen zodat de neuzen dezelfde kant weer opstaan. Helaas voor Rutte en co. lukt dat nauwelijks. Er is te veel onderlinge woede en te weinig vertrouwen (in de nabije toekomst).
De huidige stand van zaken is dat Samsom zich door zijn optreden tijdens en na het debat met Plasterk onmogelijk heeft gemaakt. Geen weldenkend mens wil nog met hem samenwerken; zeker Pechtold niet, die toch ook een behoorlijk groot ego heeft en niet van tegenspraak houdt. Als gevolg hiervan wordt er in De Telegraaf al openlijk gespeculeerd over een wisseling van de wacht bij de PvdA:

De komende gemeenteraadsverkiezingen lijken op een nederlaag uit te lopen voor de PvdA, waarmee Samsom verder onder druk komt te staan. ”Hij is echt de weg kwijt aan het raken”, zegt een ingewijde.

Volgens de krant voor wakker Nederland moet Lodewijk Asscher daarvan kunnen profiteren. Die is namelijk behoorlijk populair in de fractie én bij de achterban van de PvdA. Leuk, natuurlijk, maar een mogelijk einde aan Samsoms leiderschap betekent hoogstwaarschijnlijk ook dat de coalitie valt. Vandaar de paniek bij het kabinet én de VVD- en PvdA-fracties in de Kamer. Zij zien de bui al hangen: het zou zomaar eens kunnen zijn dat Samsom - helemaal in zijn eentje - de coalitie opblaast, zowel omdat zijn eigen fractie als die van de gedoogpartijen het gehad hebben met hem.
Paniek bij de coalitie, maar reden voor een feestje in de rest van het land. Het einde van het kabinet lijkt in zicht te zijn. Yes!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten