Nederland degradeert zichzelf

Geen categorieapr 08 2011, 10:21
Vandaag wordt bekend waar Nederland bezuinigt op Defensie. Het wordt een pijnlijke dag waarop de Nederlandse staat de enige overheidstaak die ze werkelijk heeft, zal verloochenen. Het Nederlandse leger zal uiteindelijk verdwijnen en daarmee zal Nederland verzwakken.
Het is exemplarisch voor de bezuinigingen die nu plaatshebben. De overheid is de laatste decennia veel te vet geworden en heeft zich niet geconcentreerd op kerntaken, zoals Defensie. Het gevolg daarvan is dat er nu over de gehele linie bezuinigd zal worden, terwijl er in wezen enkel bezuinigd moet worden waar dat nodig is. In concreto betekent dat, dat we niet-overheidstaken moeten afstoten en klassieke verantwoordelijkheden van de overheid zoveel mogelijk proberen te ontzien. Helaas gebeurt dat niet, doordat de overheid werkelijk overal geld in wil stoppen, is Defensie ondergesneeuwd geraakt en is Nederland hard op weg legerloos te worden.
Want met het geamputeerde Defensie-apparaat waar we mee blijven zitten, zijn missies als die in Uruzgan niet meer uitvoerbaar. Dat wil zeggen dat Defensie, als inzet van diplomatieke belangen, waardeloos wordt. Ons leger brengt ons in de buitenlandse politiek geen heil meer. In nationaal opzicht stelt het ook allemaal niets meer voor. Een natiestaat hoort te beschikken over een eigen leger, het is een van de meest uitnemende manieren voor die natiestaat om zichzelf te identificeren.
We zijn niet alleen een natie omdat politici dat zeggen, we zijn ook een natie omdat we beschikken over een leger dat voor onze nationale belangen kan opkomen. Als we onze eigen identiteit en daarmee gepaard gaande belangen, niet langer van waarde achten, degraderen we onszelf en kunnen we net zo goed ophouden als natie te bestaan. Welkom, EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten