Beleid ECB kan Nederland 180 miljard kosten

Geen categoriejun 12 2013, 15:57
Groeten uit Karlsruhe
De bekende econoom Hans-Werner Sinn heeft voor het Duitse Grondwettelijke Hof in Karlsruhe de risco's in kaart gebracht die de Duitse belastingbetaler loopt door het omstreden beleid van de Europese Centrale Bank onder leiding van de Italiaan Mario Draghi. In het ergste geval gaat de Duitse belastingbetaler voor 920 miljard euro het schip in.
Het Nederlandse aandeel in de schade bedraagt ongeveer eenvijfde van het Duitse. Dus als de ECB het loodje dreigt te leggen, dan ploft bij het Ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout in Den Haag een rekening op de mat van pakweg 180 miljard euro. Dat is andere koek dan een bezuinigingetje van 6 miljard waar momenteel over wordt gesteggeld.
Overigens is dit de stand van vandaag. Als Draghi het in de toekomst nog bonter gaat maken, dan gaat de rekening natuurlijk omhoog. En wellicht ten overvloede: de risico's van de verschillende reddingsoperaties en noodfondsen voor de euro (Griekenland, EFSF, ESM) moeten bij die 180 miljard nog worden opgeteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten