Nederlands mediakartel negeert Forum voor Democratie, maar de Belgen niet: "FvD is de grootste op social media!"

Geen categoriemrt 05 2017, 21:00
Bij het Belgische programma Terzake was er onlangs zowaar aandacht voor Forum voor Democratie.
"Het Forum is een nieuwe partij," aldus de presentatrice. "Anti-EU, anti-establishment, anti-migratie. Zoals Geert Wilders dus, maar dan netter." Nou klopt die vergelijking niet helemaal -- Baudet en co. gaan veel minder ver dan Wilders in hun voorgestelde oplossingen voor de immigratie- en integratieproblematiek, en zijn in economisch opzicht ook gewoon lekker rechts, dit in tegenstelling tot de PVV -- maar goed, dat kunnen we onze zuiderburen nog wel vergeven. Anders dan de Nederlandse kartelmedia besteden ze immers zowaar wat tijd en aandacht aan het Forum voor Democratie.
Alleen dat is al een pluim waard.
Voor de reportage deed Terzake zowaar onderzoek. De conclusie van het programma liegt er niet om: Forum voor Democratie is de grootste partij op social media. En nee, dan bedoel ik niet 'de grootste nieuwkomer,' maar gewoon de grootste van alle partijen.
"Filmpjes van het Forum doen het goed online," zegt de presentatrice. Vervolgens haalt ze onderzoek aan van de Universiteit van Rotterdam waaruit blijkt dat Forum de meest actieve partij op Facebook is "met meer likes dan traditionele partijen zoals PvdA en CDA." Voor de goede orde voegt ze daar aan toe dat Forum geen subsidies krijgt, omdat het een nieuwe partij is en dus nog niet in de Tweede Kamer zit, en ook niet mee mag doen met "grote televisiedebatten."
"Dankzij Facebook," gaat ze verder, "kunnen ze boven hun politieke gewicht boksen."
Vervolgens komt Henk Otten, de nummer vier op de kieslijst van Forum, in beeld die uitlegt:

"We denken wel dat dit in Nederland de eerste Facebook-verkiezingen worden. Je hebt het natuurlijk ook gezien met Trump in Amerika en met Brexit. Wij zien op social media heel andere trends dan in de peilingen en wij denken dat dit nu wel op een soort van tipping point is beland, dat social media wel echt een veel belangrijkere rol spelen."

Daar voegt hij voor de goede orde aan toe dat de "traditionele media" natuurlijk "nog steeds" veel invloed hebben, "zeker bij de debatten," maar daar laat Forum zich niet door afleiden. Ze spelen volgens nieuwe regels; regels die ze tot op grote hoogte zelf ontdekken, waardoor ze online een enorme voorsprong hebben op iedere andere partij.
Doet je dat ergens aan denken? Juist.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten