Nederlandse export valt flink terug

Geen categoriejul 15 2014, 12:44
Het CBS meldt vanochtend dat de Nederlandse export fors gekrompen is.
Op jaarsbasis daalde het exportvolume met maar liefst 2,8 procent. Het was de grootste procentuele daling in vier-en-half jaar. Verbazen doet dat natuurlijk helegaar niet. De hosannaverhalen van de Europese beleidsmakers over het vermeende herstel van de eurozone economieën hebben we hier op DDS altijd naar het rijk der fabelen verwezen.
Zowel de uitvoer van 'eigen' producten, als de wederuitvoer namen af. Het CBS maakte eerder deze maand bekend dat de productie van de Nederlandse industrie in mei minder groeide dan in voorgaande maanden. De dienstensector is ook relatief belangrijk voor de export, zoals recent nog gemeld. Wel is de stemming van de ondernemers in de industrie nog steeds licht positief. De wederuitvoer van eerder ingevoerde producten die in ons land een kleine bewerking hebben ondergaan was ook lager dan in mei 2013, zie grafiek.
Dat is niet echt een vrolijk beeld wat we hier zien over de afgelopen vier jaar, ziet u wel?
Als we niet kijken naar het volume, maar naar de waarde van de export is de daling ten opzichte van een jaar geleden nog dramatischer: bijna vijf procent. De waarde van de goederenuitvoer kwam in mei uit op 35,5 ;miljard euro. Dat is 4,8 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde was 1,1 procent lager dan in mei 2013 en bedroeg 32 miljard euro. Het handelsoverschot was 3,3 miljard euro. Dat is 1,4 miljard euro minder dan in mei 2013. Deze forse afname wordt vooral veroorzaakt door een scherpe daling van de uitvoerwaarde van aardgas en aardolieproducten.
De exportomstandigheden zijn nu al drie maanden nagenoeg onveranderd en slechter dan in maart en april. Dat is vooral te wijten aan een lagere groei van de Duitse industriële productie. Het algemene conjunctuurbeeld veranderde nauwelijks. Het is al maanden uiterst pover. Het consumentenvertrouwen veranderde van mei op juni niet. De indicator bleef staan op -2. De stemming onder consumenten is sinds de zomer van 2013 sterk verbeterd, maar de indicator is nog negatief. Ook het vertrouwen van ondernemers in de industrie verbeterde in juni niet. De indicator van het producentenvertrouwen bleef onveranderd op 0,7. Huishoudens besteedden in april 0,1 procent minder aan goederen en diensten dan in april 2013. De gemiddelde dagproductie van de industrie was in mei 0,5 procent hoger dan in mei 2013. Verder zijn er in juni 464 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Het beeld van de arbeidsmarkt blijft somber. Het aantal banen daalde in het eerste kwartaal verder. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid liep in mei iets terug. Met 8,6 procent van de beroepsbevolking blijft de werkloosheid echter hoog.
Als we kijken naar de procentuele groei van het BBP op kwartaalbasis, dan zien we ook niet echt een opwaartse trend, integendeel, zie grafiek:
Vergeleken met het vierde kwartaal van 2013 kromp de economie met 0,6 procent. En, zoals gezegd, verwacht het CBS ook voor de maanden juni en juli geen substantiële verbetering door de lagere productieverwachtingen van de Duitse industrie. Kortom, het is en blijft kwakkelen in de eurozone. We weten allemaal hoe dat komt en wat de oplossing zou kunnen zijn...
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten