Nederlandse F16's knallen ISIS-fans overhoop

Geen categorieokt 07 2014, 14:00
Het is zover. Nederland is in oorlog met ISIS.
Het is begonnen. Twee Nederlandse F16's hebben vanochtend voor het eerst de islamitische terreurorganisatie ISIS aangevallen. En hoe. Ze hebben drie bommen gegooid om bewapende ISIS-voertuigen die in gevecht waren met Koerdische Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Volgens Defensie zijn de voertuigen vernietigd en, ik citeer "mogelijk ook ISIS-strijders omgekomen".

De 8 jachtvliegtuigen, inclusief 2 reserve, die Nederland tegen ISIS inzet zijn sinds afgelopen vrijdag allemaal in hun operatiegebied. Zondag voerden F-16’s de eerste vluchten uit zonder wapens te gebruiken, dat gebeurde nu dus wel.

De F-16’s zijn niet alleen geschikt om ISIS-kampen en commandoposten te bombarderen, maar ook munitieopslagplaatsen, militair materieel zoals tanks en mortieropstellingen. Vanuit de lucht ondersteunen zij verder grondtroepen, in dit geval Iraakse troepen en Koerdische strijders, die tegen ISIS strijden.

Het lijkt me niet aannemelijk dat de strijders van ISIS die in die voertuigen zaten de aanval hebben overleefd. Dat zou natuurlijk geweldig nieuws zijn. Iedere keer dat er een ISIS-terrorist wordt platgebombardeerd, wordt de wereld een stukje beter. Het lijkt me logisch dat er minstens een handvol zijn overleden door de aanvallen van Nederlandse F16's. Overigens is Nederland niet het enige land dat nu officieel in oorlog is met ISIS en met vliegtuigen de terreurorganisatie aan het bestoken is:

De internationale coalitie tegen IS heeft volgens het kabinet tot dusver 341 luchtaanvallen uitgevoerd in Irak en Syrië, waarvan 86 in Syrië. Daarbij zijn ook stellingen van IS in en rond Kobani bestookt. Nederland doet alleen aan militaire acties in Irak mee.

Dat laatste zinnetje is overigens zeer pijnlijk. Het kabinet wil vooral heel erg lang de tijd nemen om eens lekker vanuit de luie stoel na te denken of het ooit het besluit neemt om de wanhopige Koerden in de noord-Syrische stad Kobani te hulp te schieten. Dan is het waarschijnlijk al te laat. Met dank aan de PvdA, die maar niet wil inzien dat buitengewone gebeurtenissen buitengewone maatregelen vergen. Als er geen volkenrechtelijk mandaat kan worden verkregen, betekent dat niet dat we dan maar de Koerden in Kobani in de steek moeten laten.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten