Nederlandse Kamerleden hebben niets in Iran te zoeken

Geen categoriejan 20 2014, 12:45
Niet naar Rusland, wel naar Iran. Het buitenlandse beleid van linkse partijen is grenzeloos hypocriet.
Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel -- altijd bereid om vriendjes te maken met anti-Westerse regimes -- is er nu "ruimte voor onderhandelingen, ook over mensenrechten." Sinds de zogenaamd gematigde Hassan Rouhani vorig jaar tot president werd gekozen, zou Iran namelijk toenadering zoeken tot het Westen.
Rouhani is echter geen hervormer, noch heeft hij afstand genomen van de antisemitische koers van zijn knotsgekke voorganger, Mahmoud Ahmadinejad. In tegendeel. Dezelfde Rouhani beschouwt het "zionistische regime" in Israël als een "wond op het lichaam van de islamistische wereld."
Wanneer Iraanse leiders over "zionisten" spreken, bedoelen ze natuurlijk gewoon Joden en we weten, op basis van wat zowel Ahmadinejad als Ali Khamenei, de geestelijk leider van Iran, over Israël hebben gezegd, wat er, als het aan hen ligt, met de Joden moet gebeuren.
Nu is dat voor Harry "Intifada" van Bommel natuurlijk geen aanleiding om uit Iran weg te blijven, maar ook regeringspartij PvdA wil mee, volgens Kamerlid Michiel Servaes om een "beter beeld" te krijgen van de maatschappelijke en politieke situatie in het land.
De andere regeringspartij, de VVD, kan op afstand wel zien hoe het met die maatschappelijke en politieke situatie is gesteld. "Iedereen ziet een lachende Rouhani, maar het aantal ophangingen is, ook onder hem, alleen maar weer toegenomen," zegt Han ten Broeke. Amnesty International liet vorige week weten dat alleen dit jaar al veertig Iraniërs zijn opgeknoopt.
Niet alleen moordenaars worden in Iran geëxecuteerd. Ook op drugsgebruik en homoseksualiteit staat de doodstraf. Maar ook dat is voor de SP, een partij die in eigen land pleit voor een liberaal drugsbeleid en vindt dat de homorechten in het buitenlandse beleid van Nederland een rol moeten spelen, blijkbaar geen bezwaar.
Het is niet minder dan hypocriet dat dezelfde partijen die klagen over de "zware delegatie" die Nederland naar de Olympische Winterspelen in Rusland stuurt, een land waar homoseksuelen strafbaar zijn als ze hand-in-hand over straat durven te gaan, wel een bezoek willen brengen aan Iran, wat een theocratie is waar homoseksuelen door de staat worden vermoord.
In het geval van Rusland heeft Nederland nog een belang bij goede betrekkingen. In het geval van Iran is er geen sprake van belangen, want we hebben geen betrekkingen met dat land. Nederlandse politici hebben er dan ook niets te zoeken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten