Nee, ook verzetshelden mogen niet Godwinnen

Geen categorieokt 04 2010, 11:36
Via Twitter kreeg ik een verzoek van ene Hiram - een zelfverklaarde 'anarchist' (jawel, ze bestaan nog!). Hij vroeg of ik even aan verzetsheldin Hannie van Leeuwen wilde vragen of ze op wil houden met het laden van de discussie door nadrukkelijk naar de Tweede Wereld Oorlog te verwijzen in haar bespiegeling over het regeerakkoord van het kabinet Rutte-I. Is goed joh, Hiram! Ga maar even zitten, komt 'ie dan:
Hannie, niets dan respect voor de leeuwenmoed die je hebt getoond op het moment dat het er, 65 jaar geleden, werkelijk om ging. Wij kunnen alleen maar hopen dat wij eenzelfde moed zouden tonen als het er in ons tijdsgewricht ooit werkelijk om zou gaan. Maar, beste, lieve Hannie, hier komen we bij de crux: dit is niet zo'n moment. De democratie staat hier niet ter discussie (hoewel, als ik hoor wat Hirsch Ballin allemaal voor plannen heeft...), de fundamentele vrijheden evenmin. Lees het regeerakkoord maar. Dat is zoals Elsevier-commentator Syp Wynia vorige week terecht opmerkte, een heel gewoon, heel Nederlands regeerakkoord dat voor elk wat wils bevat.
Door de Tweede Wereldoorlog erbij te slepen, geef je de discussie een oneigenlijke lading. De indruk wordt gewekt alsof een stem voor het regeerakkoord de facto een stem voor nazi-achtige taferelen zou zijn. Dat is een volstrekt verkeerde redenering. Op het web noemen we het 'Godwinnen' -- het tot Hitler reduceren van (de standpunten of beleidsdaden van) je tegenstander. Degene die dat doet, geeft daarmee aan dat hij niets zinnigs meer te melden heeft en daarom liever de discussie platslaat. Dat geldt in jouw geval zeker niet; probeer je dus voortaan te onthouden van dit soort beeldspraken -- juist in het belang van het vrije debat dat ons allen zo lief is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten